Bikram jóga může být nebezpečná. Tělesná teplota při ní stoupá ke čtyřicítce

Obhájci a instruktoři Bikram jógy tvrdí, že ve srovnání s tradičním cvičením za běžné pokojové teploty tato metoda lépe uvolňuje svaly a klouby. A to díky teplotám vzduchu kolem čtyřiceti stupňů Celsia. Jenže právě velké horko může být pro mnoho lidí nebezpečné. Pokud se totiž při cvičení jejich tělesná teplota zvýší na čtyřicet stupňů, může dojít k celkovému kolapsu a poškození mozku.

Je známo, že právě teploty (horečky) nad čtyřicet stupňů ohrožují zdraví a život. Při dosažení tělesné teploty dvaačtyřicet stupňů Celsia člověk umírá.

Typická lekce bikram jógy zabere devadesát minut a provádí se v místnosti vyhřáté na čtyřicet až dvaačtyřicet stupňů s vlhkostí vzduchu čtyřicet procent. Vědci z University of Wisconsin v La Crosse ale zjistili, že u řady cvičících se nebezpečně zvýší srdeční tep a jejich tělesná teplota vzroste až ke čtyřiceti stupňům Celsia.

„Dramatický nárůst srdečního tepu a teploty těla v oblasti trupu jsou přímo alarmující, když si uvědomíte, že se tělo velmi málo pohybuje a dochází k minimálnímu kardiovaskulárnímu cvičení,“ varuje doktorka Emily Quandtová z Wisconsinu.

Podle jejích výzkumů s osobami, které cvičí Bikram jógu pravidelně, je ideální cvičit maximálně šedesát minut. Po hodině totiž u většiny cvičících vzroste nebezpečně tělesná teplota nad devětatřicet stupňů. A cvičící by také měli mít neustálý přístup k vodě a pít kdykoli, kdy cítí, že mají žízeň.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat