Nespavost a deprese jako nerozlučná dvojice?

Cítíte se ospalí, nemůžete se soustředit na práci a nic vás netěší? Celý den jste jako tělo bez duše a večer se marně převalujete na posteli ve snaze usnout? Možná za to nemohou jen krátké a sychravé dny, ale počínající deprese.

Deprese si nevybírá

Mnoho lidí se domnívá, že deprese je výmluvou stárnoucích lidí nespokojených s vlastním životem. Ovšem tato nebezpečná nemoc může zasáhnout jak školáky nebo dospívající, tak i tvrdé byznysmeny. Člověk s depresí si mnohdy ani neuvědomí změnu své nálady a chování. Často jej spíš zlobí tělo. Známá je například ranní nevůle k životu, bolest hlavy a nevolnost. Nemocné navíc sužují i poruchy spánku.

Ne a ne usnout?

Mnohé výzkumy potvrzují jasnou souvislost mezi poruchami spánku a depresí. Až 75 % pacientů s depresí má příznaky nespavosti, naopak nadměrnou spavostí trpí 40 % mladých a 10 % starších pacientů s depresí. A nejde jen o plané stesky. Výrazné poruchy spánku byly jasně zdokumentovány při speciálních vyšetřeních. Mechanismus narušení struktury spánku ale ještě není zcela objasněn.

Špatný spánek jako varovný příznak

Nespavost je závažným příznakem deprese. Nekvalitní spánek totiž značně snižuje kvalitu života. Na unaveného člověka doléhá mnohem více pracovní zátěž a významně se u něj zvyšuje riziko sebevraždy. Tedy nejnebezpečnějšího projevu deprese. Bohužel ne vždy je nespavost u depresivních pacientů správně léčena. A období nespavosti se často vrací.

Jaké jsou její příčiny?

Za mnoho bezesných nocí mohou nepřiznané konflikty v osobním životě nebo zaměstnání. Je důležité pokusit se je řešit. Hlavně s chladnou hlavou. Lékaři upozorňují, že nespavost u zdravých lidí představuje rizikový faktor pro pozdější rozvoj deprese.

Co dělat?

Pokud na sobě nebo svých blízkých pozorujete nějakou trvalou změnu nálady, rozhodně nic nezkazíte citlivým rozhovorem, případně návštěvou psychologa, psychiatra nebo neurologa. Ostatně jak praví africké přísloví: "Člověk člověku nejlepším lékem".

Zdroj: www.ulekare.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat