Zlikvidujte vysloužilou tiskárnu a tonery ekologicky

27.01.2021 | Finance

Množství elektronického odpadu v posledních desetiletích exponenciálně narůstá – a úměrně tomu roste i zátěž na životní prostředí. Nemalou část vysloužilé elektroniky tvoří také tiskárny a jejich náplně. Státy, velké firmy a už i jednotlivci se proto začínají v jejich recyklaci či ekologické likvidaci angažovat. Jak k jejich snaze můžete přispět vy?

Starý toner: vyhodit, nebo recyklovat?

Věděli jste, že při výrobě nové tonerové kazety (náplně pro laserové tiskárny) se spotřebuje až 5 litrů ropy? A to nemluvíme o spotřebě elektrické energie, vody a dalších surovin. Jak životnímu prostředí ulevit?

Originální tonery někteří výrobci zpět odebírají a jejich části znovu využívají při výrobě nových náplní. Příkladem je společnost HP, která svým recyklačním programem pomáhá obyvatelům Haiti, kde se velká část populace propadla po ničivém zemětřesení v roce 2010 pod hranici chudoby. Pro zpětný odběr tonerů je třeba vyplnit formulář na stránkách firmy a zabalit je zpět do původního balení. Podobnou recyklační politiku zaujaly i další výrobci originálních náplní. Prázdné originální náplně některé společnosti také vykupují. Následně je znovu naplní a prodávají je jako tzv. repasované tonery. Životnost náplní do tiskárny lze také prodloužit pomocí několika jednoduchých triků.

Alternativní tonery (nazývané také kompatibilní) už znovu recyklovat nelze. Je proto důležité je zlikvidovat tak, aby došlo k co nejmenšímu dopadu na přírodu. Prázdné tonerové kazety nepatří do koše, obsahují totiž řadu škodlivých sloučenin. Správně byste je měli odnést do sběrného dvora, který je zlikviduje v souladu se zákony.

Kam vyhodit tiskárnu?

Na likvidaci tiskárny lze pohlížet podobně jako na problém s alternativními náplněmi. Ani tisková zařízení nemají ve směsném odpadu co dělat – mají v sobě množství potenciálně nebezpečných látek. Na rozdíl od kompatibilních tonerů máte ale možností, jak se dosloužilé tiskárny zbavit, přeci jen o něco víc. Vedle zmíněného sběrného dvora je můžete odnést do červených kontejnerů na elektroodpad, které naleznete v řadě obcí. Dalším místem, které má ze zákona povinnost elektroodpad přijmout, jsou prodejny s elektronikou (s podejní plochou nad 400 m2). Ale pozor – ne všechny obchody vaši tiskárnu převezmou. Pokud totiž jedna ze stran zařízení přesahuje rozměr 25 cm, přijme ji zpravidla jen prodejce, u kterého jste tiskárnu zakoupili. Někteří dokonce její přijetí podmiňují zakoupením nového přístroje.

Tipy, jak tisknout úsporně

Šetrnost k životnímu prostředí ale neznamená jen ekologickou likvidaci tiskárny a tonerů. Začít můžete už tím, že budete tisknout jen ty dokumenty, které opravdu potřebujete. A pokud už není zbytí, zamyslete se, zda je opravdu potřebujete v perfektní kvalitě. Nešlo by např. vytisknout dvě strany na jeden list A4? I v takovém formátu je text perfektně čitelný. Pokud navíc potisknete obě strany, snížíte spotřebu papíru až 4krát. 

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat