Zářivě bílé prádlo podpoří správné používání bělidel

Bělejší než bílé prádlo? Jasně, že na to existují speciální prostředky, které ovlivňují barvu oblečení. Jenže co když je reklama na ně poutavá, zatímco výsledky pokulhávají? Třeba je nepoužíváte správně!

Pokud jde o praní a bělení prádla, na trhu je přehršle přípravků, které slibují, že se snadno zbavíte skvrn a navrátíte prádlu původní sněhobílý odstín. Stejně jako u jiných produktů je třeba předně se věnovat pokynům na štítku a neházet všechny bělicí výrobky do jednoho pytle. Co výrobce, to jiné složení a doporučení. Zbytek už je ale pouze na vás. Již pouhé špatné načasování při ládování pračky totiž nadělá víc škody než užitku.

Na bělost prádla má vliv mnoho faktorů

S každou dávkou prádla vstupuje do hry několik důležitých věcí. Teplota vody je pravděpodobně tou nejzásadnější. Odborníci ji stanovili v rozmezí od 120 do 125 stupňů Celsia. Při ní je prý bělení prádla nejúčinnější.

Pochopitelně, že pokud někdo z vaší rodiny má narušený imunitní systém a vy potřebujete mít prádlo hygienicky co nejčistější, může se teplota vody zvednout až na 130 až 140 stupňů, i když co se týče bezpečnosti uvedené horní hranice, tak ta je trochu ošemetná.

Ačkoli jsou některá topná tělesa nastavena na oněch 140 stupňů, podle všeho tato teplota poškozuje těsnění ve vodovodních zařízeních a nedělá dobře ani jemnému prádlu. Naopak nízká teplota nezabraňuje růstu a množení bakterií, navíc nerozpouští odolné skvrny. A jak je to se samotným bělidlem?

Hlavně nic neuspěchat

Některé výrobky využívají sílu speciálních polymerů, které zabraňují kovům rozpuštěným ve vodě, jako je třeba železo, reagovat s bělidlem a způsobit žluté zbarvení. Obvykle to jsou ty, které patří do vyšší cenové relace. Má-li vaše pračka dávkovač bělících prostředků, použijte jej. Stroj dosáhne maximální účinnosti bělení ve vhodnou dobu. Ta přichází v pozdějších fázích pracího cyklu. Celé to funguje tak, že jakmile prací prášek odvede svou práci, může bělidlo proniknout do drsných skvrn - ve správný čas a při správné teplotě. Nedávejte ho tedy do pračky až příliš brzy!

Jak si přes noc pojistit výsledek?

V případě, že ve vaší domácnosti omezujete chemii, nebo se vám nechce pračku a její cyklus hlídat, můžete vyzkoušet starý babský recept. Smíchejte asi tak 100 mililitrů citronové šťávy s půl hrnkem jedlé sody. Promíchejte, vzniklou směs nalijte na prádlo a dolijte vodou. Takto nechte působit nejlépe přes noc. Druhý den prádlo vyperte obvyklým způsobem.

Sporadicky, nebo pravidelně?

V podstatě je ale jedno, jestli máte plastovou lahev z drogerie, nebo si připravujete vlastní bělidlo. Pokud prádlo bělíte jen zřídka, můžete si všimnout, že výsledky nejsou tak působivé, jako když to děláte pravidelně. Je tomu tak proto, že když už se ihned nějaké té skvrnky nezbavíte, během příštího pracího a bělícího cyklu už je nemožné ji odstranit, tak pozor na to.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat