Užijte si zimu s novými okny

12.11.2015 | Bydlení a design

Uvažujete o výměně oken ještě dříve, než se paní zima definitivně přihlásí o slovo? Máte nejvyšší čas začít nová dřevěná nebo plastová okna řešit. Ještě můžete stihnout výměnu do Vánoc a pak si už jen užívat pohodu a teploučko. Budete překvapeni, jak nová okna promění vzhled vašeho bytu.

Plastová okna nejsou jen bílá

Výběr oken není dobré brát výhradně jako technickou záležitost. Nová okna ovlivní kvalitu bydlení i vzhled domu na celou řadu let. Pokud se vám nová třeba plastová okna nebudou líbit a budete mít pocit, že do bytu „nepasují“ nebo se k vašemu domu zvenku nehodí, nezbavíte se negativních pocitů ani s vědomím toho, že jsou technicky dokonalá.

V zásadě platí, že plastová okna a moderní dřevěná eurookna jsou svými vlastnostmi zcela srovnatelná a poskytnou vám stejnou službu. Materiál tak volte podle vlastních preferencí, finančních možností i typu stavby a jejího umístění. I do roubenky můžete dát plastová okna, ale možná budete cítit, že to není úplně ono.

Bílá plastová okna si na velkou designovou lahůdku hrát nemohou, ale proto nemusíte okna z plastu úplně zavrhovat. Moderní jsou v poslední době plastová okna v šedých odstínech imitujících hliník.

Kvalitně provedená plastová okna v dekorech dřeva, vypadají také dobře. Pokud k nim zvolíte vhodné parapety, stínění a sladíte je s barvou fasády a interiérovými doplňky, kouzlo vašemu bytu neuberou.

Zajímavé je i různé barevné provedení rámů a křídel. Pokud nechcete klasický hranatý tvar plastových profilů, můžete si pořídit ty v příjemně oblém designu. Možná oceníte, že plastová okna stačí umýt a nemusíte se starat o jejich povrchovou úpravu. Kromě toho jsou moderní okna snazší na běžnou údržbu – můžete s nimi zapomenout na složité šroubování rámů a mytí oken zevnitř. Prostě myjete jen ze dvou stran!

Dřevěná okna jsou krásná

Dřevo je přírodní materiál a je třeba s tím počítat i u dřevěných oken, budou totiž potřebovat péči o povrch. Pokud údržbu zanedbáte, po čase se to projeví hlavně tam, kde stéká voda nebo kde „praží“ slunce. V dolní části, která je na účinky povětrnosti nejnáchylnější mívají hliníkovou rámovou a křídlovou okapnicí. Většinou můžete vybírat z více než jednoho barevného provedení okapnic . Nevýhodu s údržbou odstraní dřevohliníková okna, kde je z exteriéru hliníkové opláštění, které dřevo výborně chrání. U hliníkového opláštění se v barvě vůbec nemusíte omezovat, je možné pořídit si prakticky cokoliv.

Barevné tónování dřevěných oken sladí jejich celkový vzhled, ale trochu skryje přirozenou kresbu dřeva. Komu se ale vzhled přírodního dřeva líbí, může si pořídit dřevěná okna s transparentní lazurou. Na druhou stranu lze i dřevěná okna vyrobit i celé barevné škále provedení (podle vzorníku RAL), kde je vzhled dřeva zcela skryt.

Dřevěná okna jsou navíc i okny ekologickými – energetické náklady na jejich výrobu jsou v porovnání s těmi plastovými asi poloviční. Nicméně přírodě pomůžete už tím, že si stará okna necháte vyměnit za nová, kvalitní – mnohem lépe totiž těsní a izolují, takže ušetříte při vytápění (a to nejen přírodu, ale i peněženku).

Ať si vyberete dřevěná nebo plastová okna, je dobré již při výběru řešit i design a sladění doplňků, tedy parapety, stínění, sítě proti hmyzu a další detaily. Možná byste to neřekli, ale jsou to důležité prvky, které zcela zásadně ovlivní výsledný vzhled. Nákup u jednoho dodavatele má tu výhodu, že vše bude společně dobře vypadat i fungovat.

Pokud se při výběru nových oken nechcete zabývat technickými detaily, nevadí. Dobrý dodavatel by vám měl doporučit okna, která přesně splní vaše požadavky.

Mnoho rodin s malými dětmi jistě ocení, pokud mají okna i bezpečnostní „pojistky“, které zabrání například vypadnutí dítěte z okna. To ostatně jistě oceníte i tehdy, pokud se staráte o babičku nebo dědečka – také senioři jsou bohužel častými oběťmi pádů.

Kromě toho kvalitní okna neochrání rodinu jen zevnitř, ale i zvenku – dobrý dodavatel vám k nim jistě nabídne například bezpečnostní zasklení, destičku proti odvrtání, kličky se zámkem, případně magnetické prvky pro elektronickou ochranu, takže se k vám nedostane žádný nezvaný návštěvník.

Tak si jen dobře rozmyslete, co od nových dřevěných nebo plastových oken očekáváte. Výměnu můžete stihnout ještě do Vánoc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat