Proti plevelu nasadili ocet! Funguje to?

Zatímco většina Čechů je tak líná, že při hubení plevele automaticky sáhne po karcinogenních a pro zdraví velmi nebezpečných pesticidech, ve Spojeném království už odmítají tyto nebezpečné látky. A tak tam při boji s plevelem zkoušejí různé alternativy. Krom fyzické práce také koncentrát kyseliny octové. V Bristolu jím úspěšně potlačují plevele na veřejných prostranstvích.

Lidem tak občas do nosu zavane známá octová vůně, která však po pár hodinách či dnech zcela zmizí. Pesticidy a zvláště glysofát (Roundup) jsou možná bez zápachu, ale na stanovišti zůstávají dlouhodobě a dostávají se do krve člověka s jídlem či kontaktem s kůží. Glysofát přitom narušuje hormonální systém a podle odborníků má i další zhoubné účinky.

Obyčejný ocet používaný v kuchyni je na plevele příliš slabý. Silnější kyselina octová prodávaná už jako herbicid ale působí spolehlivě. Je ale ekologicky daleko příznivější než pesticidy jiných druhů organických sloučenin.

Koncentrovaná kyselina octová naruší buněčnou membránu, takže rostlina uschne. Působí na všechny typy rostlin plošně – jednoděložné i dvouděložné. Při aplikaci je tak potřeba dávat pozor, aby nebyla zasažena rostlina, jíž chceme na stanovišti ponechat a jíž tam pěstujeme. Ocet ale ničí jen nadzemí části rostlin jako kontaktní herbicid.

„Lidé by si neměli stěžovat na zápach octa… Pár dní octového západu je mnohem lepší než vysoké zdravotní riziko chemických herbicidů, které vyvolávají rakovinu,“ uvedla v rozhovoru pro Daily Mail Lin Nedová z Bristolu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat