Přehnaná čistota nám spíš škodí

20.05.2021 | Bydlení a design

Slovo bakterie je v dnešní době slovem, co způsobuje téměř hysterii. Přitom bez nich by všichni lidé a ostatní živí tvorové vymřeli do několika hodin. Přesto jsme denně z médií a reklam masírovaní zprávami o tom, jak je třeba v domácnosti, ústní dutině i na kůži zlikvidovat sto procent bakterií. Ve skutečnosti si tím škodíme víc, než prospíváme. Ničíme hlavně bakterie pro život nezbytné.

Nejhorší je pak v posledních letech používaná antibakteriální látka triclosan, která má navíc zhoubné účinky na zdraví. Krom toho, že triclosan přidávaný dokonce do zubních past, ničí pro zdraví a život nezbytné bakterie, existují studie dokazující jeho zhoubné účinky na hormonální systém.

Ve světě kolem nás už sledujeme důsledky našeho neustálého zabíjení bakterií, přitom jejich význam teprve začínáme chápat,“ tvrdí profesor Thomas Sharpton z Oregon State University.

Nežijeme v nemocnici

Jsou místa, kde je sterilita nezbytná, kupříkladu v nemocnicích, ale naopak v našem životním prostoru je škodlivá. Když tak člověk slyší reklamu, která slibuje vyhubení devětadevadesáti procent bakterií, měl by se spíš takových přípravků hrozit, než z nich mít radost. Nejlepším a dostačujícím mycím prostředkem jsou obyčejné mýdlo a voda s octem. Ty totiž potlačí nebezpečné choroboplodné zárodky, ale neublíží tolik prospěšným bakteriím.

Triclosan byl používán původně právě jen k dezinfekci nemocnic. Dnes ho najdeme ve věšině přípravků k udržování hygieny v domácnosti. Ale horší je, že také v kosmetice určené pro péči o tělo a ústní hygienu.

„Zcela jistě nastávají situace, kdy jsou potřeba antibakteriální prostředky. Nicméně vědci mají dnes ohromné množství důkazů, podle nichž střevní bakterie můžou mít ohromně pozitivní vliv na metabolismus a zdraví srdce, imunity i nervové soustavy,“ vysvětluje doktor Christopher Gaulke.

Více informací, jak udržet čistou a zdravou domácnost, aniž bychom škodili sobě či přírodě, najdete ve speciálu Zdravý domov.




Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat