4 úsporné recepty: Pro celou rodinu do stovky

Jak uvařit levně a přitom dobře a zdravě je časté dilema. S našimi čtyřmi recepty jsme se ho pokusili vyřešit. Zkuste si je doma připravit i vy. S kuřecími špízy, mexickými tortillami či mrkví s citronem budete zaručeně slavit úspěch.

Kuřecí špízy s limetkou a rýží s brusinkami a mátou

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 30 min
* Čas vaření: 10 min

Suroviny:
Na kuřecí špízy:

* 400 g vykostěných kuřecích prsou
* 1 polévková lžíce oleje
* sůl, pepř
* 1 chemicky neošetřená limetka
* 150 ml kuřecího vývaru (instantního)
* jehlice

Na rýži:
* 200 g dlouhozrnné rýže
* sůl
* 3 polévkové lžíce oleje
* 1 svazek pórku
* 30 g kalifornských vlašských ořechů
* 80 g sušených brusinek
* 6 snítek máty

Postup:
1.
Omyjte kuřecí prsa, nechte okapat a nakrájejte je na kostičky. Smíchejte olej se solí a pepřem a potřete jím kuře. Omyjte limetku a nakrájejte ji na kusy. Kuřecí kostky a limetku napíchněte na jehlice. Zakryjte je a dejte chladit do ledničky.
2. V osolené vodě uvařte rýži. V nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olej. Dejte do ní okapanou rýži a asi 5 minut smažte. Očistěte a omyjte pórek, nakrájejte ho na malé kousky.  Nasekejte brusinky a vlašské ořechy. Do rýže vmíchejte pórek, vlašské ořechy a brusinky a 2–3 minuty smažte za občasného obracení. Omyjte mátu, nechte okapat a nakrájejte ji na malé kousky. Smíchejte mátu s rýží. Udržujte ji teplou. 
3. Kuřecí špízy osmažte v nepřilnavé pánvi na smažení a asi po 8–10 minutách je vyjměte. Šťávu z masa rozřeďte kuřecím vývarem a smíchejte s rýží. Špízy podávejte s rýží.

Mexická tortilla

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 20 min
* Čas vaření: 20 min

Suroviny:
* 700 g brambor, převážně měkkých
* 2 cibule
* 1 svazek petržele
* 50 g uzené slaniny
* 4 polévkové lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* červená paprika
* 80 g sušených brusinek
* 8 vajec (M)

Postup:
1.
Oškrábejte brambory, omyjte je a nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Omyjte, osušte a nasekejte petržel. Nakrájejte slaninu na kostičky a nasekejte brusinky. 
2. Ve velké nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olivový olej. Smažte brambory zhruba 10 minut a často je obracejte. Přidejte cibuli a slaninu a smažte dalších 5 minut. Ochuťte solí, pepřem a červenou paprikou. Vmíchejte petržel a brusinky.
3. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem a přelijte jimi brambory. Usmažte tortillu do zlatova. Dejte pánev na zhruba 15–20 minut do trouby předehřáté na 180 °C (plynová trouba: stupeň 2–3, horkovzdušná: 160 °C), dokud neztuhne. Tortillu nakrájejte na kousky a podávejte.

Mrkev s citronem

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 25 min
* Čas přípravy: 10 min
* Čas vaření: 15 min

Suroviny:
* 1 velký svazek mrkve
* sůl
* 1 chemicky neošetřený citron
* 30 g kalifornských vlašských ořechů
* 2 polévkové lžíce másla
* 2 polévkové lžíce cukru
* 80 g sušených brusinek
* 1/2 balíčku řeřichy

Postup:
1.
Oškrábejte mrkev, nakrájejte ji na kousky a zhruba 6–8 minut ji vařte v osolené vodě. Sceďte ji, prudce zchlaďte a znovu nechte okapat.
2. Omyjte citron a kůru nakrájejte na tenké proužky. Vymačkejte citronovou šťávu. Nasekejte brusinky a vlašské ořechy.
3. V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte mrkev a posypte ji cukrem. Přidejte proužky citronu a nechte mrkev zkaramelizovat, v krátkých intervalech ji na mírném plameni zhruba 5 minut obracejte a postupně do pánve přilévejte citronovou šťávu. 1–2 minuty před koncem přidejte vlašské ořechy a brusinky. Mrkev osolte. Mrkev s citronem posypte řeřichou.

Pokrm můžete podávat s bramborovou kaší.

Tymiánové masové kuličky v rajčatové omáčce

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 15 min
* Čas vaření: 25 min

Suroviny:
Na masové kuličky:
* 1 rohlík (nejlépe z předchozího dne)
* 1 cibule
* 500 g mletého hovězího
* 1polévková lžíce ostré hořčice
* 1 vejce (M)
* 4 čajové lžičky čerstvého tymiánu (nebo 2 čajové lžičky sušeného tymiánu)
* sůl, pepř
* 100 g sýru feta
* 1 polévková lžíce oleje

Na rajčatovou omáčku:
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 polévková lžíce olivového oleje
* 1 konzerva (450g) celých rajčat
* 100 g sušených brusinek
* sůl, pepř

Postup:
1.
Namočte rohlík zhruba na 10 minut do vody. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Mleté hovězí zpracujte s cibulí, hořčicí, vejcem, tymiánem, solí a pepřem. Rozdrobte sýr feta. V prstech vymačkejte rohlík. Obojí přidejte do mletého hovězího a zpracujte na hladké těsto. 
2. Z masového těsta vytvořte navlhčenýma rukama masové kuličky. V nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olej. Masové kuličky smažte zhruba 10 minut.
3. Na omáčku oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kostičky. Smažte je v horkém olivovém oleji do zlatova. Přidejte rajčata a nechte asi 3–5 minut podusit. Do omáčky vmíchejte brusinky. Krátce prohřejte a ochuťte solí a pepřem. Naložte masové kuličky na talíř společně s omáčkou. 

Podávejte s kuskusem nebo vařenými bramborami.

Tip: V období od září od ledna lze namísto sušených použít čerstvé brusinky. Poduste 125 g čerstvých brusinek s rajčaty a 12 polévkovými lžícemi hnědého cukru.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 37 roku 2025 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie bude na vrcholu, což vám umožní překonat různé překážky s lehkostí. Tento týden se zaměřte na mezilidské vztahy; sdílení svých c&iac... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
18 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
64 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat