Jste doma zavaleni plasty a papírem? Naučte se třídit odpad šikovně

Snažíte se poctivě třídit odpady a šetřit životní prostředí, ale zakopáváte doma o plastové lahve a papírové krabice se vám hromadí v předsíni? To vás k dalšímu třídění jistě příliš nemotivuje. Naštěstí už výrobci košů přicházejí s chytrým řešením, které nejenže donutí všechny členy domácnosti třídit, ale dokonce nebude hyzdit váš byt.

Kuchyň jako hlavní místo

Nejvíce odpadu produkujeme v kuchyni a přesně tam by odpadkový koš se všemi třídicími díly měl být umístěn. Pokud umístíte odpadkový koš na strategické místo, vyhnete se zbytečnému nepořádku, který vzniká přenášením odpadků. Ideálním místem je prostor pod dřezem, do kterého by se měly vejít minimálně 3 nádoby. Jedna na směsný odpad, druhá na plasty a třetí na papír. Právě tyto druhy odpadu jsou v českých domácnostech nejčastější. Pokud máte kuchyň na míru, vestavěné sortéty na odpadky bývají samozřejmostí, pokud už je ale vaše kuchyň starší a nádoby se pod dřez nevejdou, existují jiná elegantní řešení.

1. Koš na tříděný odpad a bioodpad, ECONEA, 1799 Kč,
2. Odpadkový koš na tříděný odpad, HUDETZ, 1199 Kč,
3. Vermikompostér, URBALIVE, 2990 Kč,
4. Koš na třídění odpadu, IKEA, 635 Kč

Když jsou koše vidět

Nemáte v kuchyňské lince místo? Pořiďte si velké dělené koše, které přistavíte ke zdi. Takové koše se buď otevírají rukou, nebo nášlapem. Existují ale i modernější verze se senzorickým otevíráním, což je praktické obzvlášť v případě, když máte špinavé ruce od vaření. Jejich cena je ale samozřejmě úměrná schopnostem. Někteří výrobci nabízejí i barevné odlišení nádob, což oceníte obzvlášť tehdy, máte-li malé děti a chcete je naučit ohleduplnosti k přírodě.

Koše i jinde než v kuchyni

Většina z nás má odpadkové koše hlavně v kuchyni, rozhodně se ale vyplatí i v jiných místnostech. Pokud máte pracovnu a větší spotřebu papíru, jistě oceníte speciální koš na papír i tady. Uvidíte, že třídění vám půjde mnohem snáz, když budete mít koš hned po ruce. Stejně tak není na škodu dát dětem do pokoje koš na plasty – sladká pitíčka, bonbony, sušenky – děti mají spotřebu obalů velkou.

Domácí kompostér

Trávíte spoustu času v kuchyni a při vaření vám vzniká velké množství biologického odpadu? Rádi byste i tento odpad třídili, ale nemáte zahradu a sběrné nádoby na bioodpad se v blízkosti vašeho bydliště nevyskytují? Pořiďte si stále oblíbenější vermikompostér. Při vermikompostování se využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo. Nebojte, nemusíte mít v kuchyni nevzhlednou nádobu se žížalami. Dnešní kompostéry jsou totiž designovými kousky, které obohatí každý interiér.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat