Úklidové omyly: Co nečistíme tak často, jak bychom měli?

I domácnosti jako z reklamy na úklid občas skrývají malá špinavá tajemství. Třeba v podobě předmětů či koutů, na které při uklízení zapomínáme, ale které jsou přímo ideálním prostředím pro nejrůznější mikroby.

Jaká místa při úklidu často přehlížíme a nevěnujeme jim takovou pozornost, jakou bychom měli?

Ovladač na televizi

V ruce ho má každý den snad každý člen vaší domácnosti. A je ta ruka vždycky umytá? Ale kdepak! A tak se ovladač stává shromaždištěm, ale i šiřitelem spousty bakterií, virů, plísní…

Ovladač samozřejmě nemůžete namočit do vody a vydrhnout jej kartáčem. Pomoci vám ale mohou například dezinfekční ubrousky, kterými jej spolehlivě vyčistíte, aniž byste jej poškodili.

Vypínače

Když přicházíte večer domů, než si umyjete ruce, rozsvítíte si. A tak se na vypínači pěkně hromadí nejrůznější nečistoty a mikrobi. Příště na ně vezměte dezinfekční ubrousky, případně pečlivě vyždímanou houbičku či hadřík namočené v čisticím prostředku (pamatujte, že je pod vypínačem elektřina, takže příliš vody není dobrý nápad).

Zeď za košem

Pokud máte odpadkový koš v kuchyňské lince, čas od času jej vyndejte a skříňku pořádně umyjte. Ne vždycky se totiž s odpadky strefíte přímo do koše, a tak na stěnách skříňky ulpívá celá řada nečistot, které jsou přímo živnou půdou pro bakterie a plísně.

Odpadkový koš

A když už jsme zmínili koše – ačkoli používáte do koše odpadkové pytle, stejně může být nádoba koše znečištěna (sáček se občas protrhne, aniž byste si všimli, ne vždy se trefíte…). Mimochodem, právě znečištěný koš může být důvodem, proč stále cítíte pach z odpadků, i když jste je vynesli.

Hřebeny a kartáče

Člověka by skoro ani nenapadlo, co všechno se na nich může skrývat. Jenže ne vždy si češeme vlasy právě umyté, a tak na hřebenech či kartáčích ulpívá mastnota, ale také odumřelé kožní buňky a další nečistoty, jež se nám na hlavě přes den zachytí. Jak je nejlépe odstranit? Prostě jednou týdně hřebeny a kartáče „vyperte“ ve vodě se šampónem.

Kartáče na nádobí

O tom, jak špinavé jsou houbičky na mytí nádobí, už všichni víme. A tak je pravidelně měníme po pár použití, případně je dezinfikujeme v mikrovlnce. Ale věřte, že kartáče na nádobí jsou na tom podobně! Bohužel se nedají dát do mikrovlnné trouby (kvůli plastu, z něhož jsou vyrobeny), a tak je nutné je po každém použití pořádně propláchnout horkou vodou a uchovávat je na suchém místě. A pravidelně je měnit.

Pračka

Vnější plášť pračky otíráme docela pravidelně, ale jak je to s vnitřkem? Také si myslíte, že když se v pračce pere prádlo, musí být nutně čistá? Tak to pro vás máme bohužel špatnou zprávu. Vnitřek pračky je prakticky neustále vlhký, což nahrává množení bakterií a plísní. Co s tím? Jednou za čas pusťte pračku „naprázdno“ – namísto pracího prostředku a aviváže do ní nalijte ocet, který pračku vydezinfikuje a pomůže i s vodním kamenem.

Ústřední topení

Opravdu ho myjete ve všech záhybech či mřížkách? Topení je totiž většinou plné prachu, ve kterém se daří roztočům a dalším mikroorganismům. Tak pěkně vezměte prachovku a vlhký hadřík a dejte se do práce.

Lustry

Ostatně topení není jediným „shromaždištěm“ prachu v bytě. Lustrům také nevěnujeme příliš pozornosti – jsou příliš vysoko a prach na nich usazený stejně není vidět. To ovšem neznamená, že se z něj neuvolňuje a my jej pak nedýcháme.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat