Rostliny do kanceláře. Které vám pomohou lépe pracovat?

Že prostředí, ve kterém pracujeme, ovlivňuje významně náš výkon, se ví už nějaký ten pátek. Bohužel ne z každé úpravy, která by naši pracovní morálku pozvedla, by nejspíš zaměstnavatel skákal radostí. Ovšem takový zelený společník v květináči, to už je jiná!

Těžko svého šéfa donutíte k rekonstrukci a zrušení například tzv. open space kanceláří, před kterými v poslední době odborníci tolik varují (je prokázáno, že prostory, v nichž pracuje velká spousta lidí, škodí zdraví). Ale určitě se nebude zlobit, když si pracovní stůl ozdobíte nějakou rostlinou.

Ta by ovšem neměla plnit jen estetickou funkci, ale také zlepšovat náš pracovní výkon. Třeba tím, že bude efektivně čistit vzduch (a zbavovat jej například chemikálií, které se linou z některého kancelářského nábytku či elektroniky). Když se nám bude lépe dýchat, budeme se i lépe soustředit. A víc toho uděláme. Bez zbytečných chyb.

Které rostlinky bychom si měli pořídit do kanceláře?

Lopatkovec

Jestli je nějaká květina v českých kancelářích poměrně dobře zabydlená, je to právě lopatkovec (Spathiphyllum). A je to dobře. Tahle rostlina s lesklými zelenými listy a bílými květy totiž přežije i na stinném místě (takže nemusíte smutnit, že nemáte stůl u okna) a navíc umí vychytávat ze vzduchu toxický trichloretylen.

Zelenec

Zelenec neboli Chlorophytum se vyznačuje dlouhými, úzkými listy, nejčastěji s bílými okraji. Není náročný na péči (takže pokud se s kolegyněmi nedomluvíte, kdo ho vlastně zalévá, nějakou dobu vydrží), navíc dokáže filtrovat ze vzduchu formaldehyd.

Gerbera

Většina z nás zná gerbery jako velké barevné květy, které se váží do kytic. Ale když se v květinářství porozhlédnete trochu důkladněji, určitě objevíte tuhle rostlinku v menší verzi v květináči. Nejenže váš pracovní stůl ozdobí výrazně barevnými květy, ale navíc se vám postará o snížení hladiny benzenu v ovzduší.

Šplhavnice zlatá

Ani tato rostlina s výraznými zelenozlatými listy nevyžaduje žádnou velkou péči. A ani ona si nebude stěžovat, pokud vás kdysi posadili ke stolu bez přímého dopadu slunečních paprsků. Za nijak velkou pravidelnou zálivku se vám odmění nejen svou elegancí, ale i tím, že váš vzduch zbaví velké porce formaldehydu.

Chrysalidokarpus nažloutlý

Pod tímto složitým názvem (možná proto se používá spíše kratší latinský Dypsis nebo častěji areka) se skrývá elegantní palma. Hodí se do interiérů na slunné místo. Má ráda vlhkou zeminu, takže se nevyplatí ji zapomenout zalít (ostatně je to tropická rostlina). Za péči se vám areka bude revanšovat neúnavným čištěním vzduchu od celé řady toxických látek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat