Opomíjená matrace. Také ona potřebuje pravidelnou péči

Každý den na ni uléháme, milujeme se na ní, trávíme v její náruči dny, kdy jsme nemocní… Zkrátka a dobře – naše matrace dostává pěkně zabrat. Ovšem ruku na srdce, většina z nás jí nevěnuje zdaleka takovou péči, jakou by si zasloužila.

Přitom pravidelná údržba matrace může nejen zajistit její delší životnost, ale také přispívat k našemu zdraví a kvalitnímu spánku. Jak o ni tedy pečovat?

Pravidelné obracení

I ty nejkvalitnější matrace se časem „proleží“. Starší či běžné matrace by se měly pravidelně otáčet, tak aby proležení nevznikalo jen na jedné straně. Pokud máte matraci, jež je uzpůsobena spaní pouze z jedné strany, pak alespoň občas „prohoďte“ hlavu a nohy. Matrace vám bude sloužit déle.

Chránič matrace

Naše matrace dostává pořádně zabrat – i když na ní třeba jen spíme. Musí se vypořádat s odumřelými kožnímu buňkami, naším potem, mastnotou z pokožky… A to její čistotě dvakrát nenahrává. Matrace se čistí poměrně složitě, těžko ji strčíte do pračky. Co s tím? Pořiďte si chránič matrace, který pravidelně perte.

Pomocník vysavač

Každé tři měsíce byste měli matraci ze všech stran pečlivě vysát (a to i v případě, že máte již zmíněný chránič matrace). Zbavíte ji tak prachu a také roztočů, kteří v ní žijí. Dvakrát ročně pak můžete matraci posypat sodou, kterou necháte nějakou dobu působit a poté vysajete. Ta přispěje k čistotě i životnosti matrace.

Ochranné paprsky

Pokud máte vlhký byt či postel umístěnou v tmavším koutě, může se stát, že vaše matrace „hostí“ i nejrůznější plísně (i když nejsou na první pohled patrné). Co s nimi? Pusťte na ně sluneční paprsky! Tak jako při slunných dnech dáváte vyvětrat ven peřiny, tak naložte i s matrací.

Okamžitá pomoc

Občas si do postele vezmeme i něco dobrého na zub. Což je ovšem spolehlivá cesta k nejrůznějším skvrnám z rozlité kávy či převrácené misky s cereáliemi. Skvrny na matraci nepodceňujte. Jen co se taková nehoda stane, neleňte, vysajte přebytečnou tekutinu a skvrnu vyčistěte (například s pomocí sody). Pak matraci vyluxujte.

Přiměřená zátěž

Naše matrace jsou uzpůsobeny na to, aby nám poskytovaly co nejlepší oporu při spaní. Ovšem na nějaké „sportovní výkony“ nejsou zrovna stavěné. Jistě, milování klidně zvládnou, ovšem skákání na posteli jim dobře nedělá. Především máte-li pružinovou matraci, zaděláváte si na problém. Pamatujete, jak vám maminka zakazovala skákat na posteli? Věděla proč…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat