Houbička nebo zubní kartáček. Věci, u kterých podceňujeme dobu použitelnosti

Kdy jste naposledy měnili svůj polštář, zubní kartáček nebo houbičku na nádobí? Nevyplácí se podceňovat jejich dobu použitelnosti, můžete si přivodit pořádnou zdravotní šlamastyku!

Všichni bezpečně vědí, kdy je čas zbavit se starého pečiva a zkyslého mléka, ale málokdo tuší, že spotřební lhůtě nepodléhají jen potraviny. I životnost domácího vybavení je omezená! Nehrozí vám v ložnici, koupelně i kuchyni nebezpečí? Popřemýšlejte, kdy jste kupovali tyto věci…

Houbička na nádobí, 2 týdny

Spořivost? Tady musí jít stranou! Mýt nádobí houbičkou do té doby, dokud se nerozpadne, je hazard se zdravím. Tenhle kuchyňský pomocník je totiž magnetem na bakterie, a pokud ho nenecháte sem tam povozit v mikrovlnce, aby se jejich počet výrazně snížil, riskujete podle odborníků dokonce i salmonelu. I když houbičku vyplachujete vodou, po 14 dnech se s ní nekompromisně rozlučte.

Zubní kartáček, 2–3 měsíce

Americká stomatologická asociace má na věc jasný názor – náhrada kartáčku by měla proběhnout ještě dřív, než se jeho štětiny roztříští do všech světových stran. Jakmile se tak stane, čištění zubů vůbec není tak efektivní, jak si myslíte. Štětiny nemohou pořádně zajet do všech zákoutí a štěrbin, v ústech zůstávají zbytky jídla a bakterie mají svátek. To se na stavu vašeho chrupu pěkně podepíše!

Polštář, 3 roky

A teď ruku na srdce, kdy jste ten svůj měnili naposledy? Jestli je to tak dlouho, že už si ani nevzpomínáte, je nejvyšší čas to napravit. V polštáři máte tolik prachových roztočů, bakterií i zbytků odloupané pokožky, že to snad nechtějte ani vědět. To nahrává celoročním alergiím i akné. Vidíte, tohle je příčina nechtěných pupínků i protivné rýmy! Navíc opora už také není taková, jaká by měla být.

Dětská autosedačka, 6 let

Vysoká cena sedaček přesvědčuje rodiče, aby opakovaně používali jeden kus pro více ratolestí. I vám se to zdá jako dobrá ekonomická praxe? Nic dobrého to nepřinese. Existují dva důvody, proč dodržovat pravidlo stanovené použitelnosti. Jedním z nich je, že technologie se tak rychle mění a vylepšují, že po šesti letech jsou mnohem bezpečnější možnosti. Druhým je fakt, že části sedadla časem zeslábnou, ať chcete, nebo ne. I když nevidíte poškození pouhým okem, při havárii to může hrát klíčovou roli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat