Chyby, jež vám sabotují úklid. Na které si dát pozor

Kdo z nás by netoužil po uklizené a čisté domácnosti. Však také v snahou o tento ideální stav strávíme spoustu času a energie. Ovšem někdy také docela zbytečně. To když si své úsilí sabotujeme některými běžnými, ale nenápadnými chybami.

Co může stát v cestě našemu snu o dokonale čisté domácnosti?

Co na kterou špínu

Většina z nás se při úklidu spoléhá na nejrůznější čisticí prostředky z obchodu. Ovšem ne vždy je používáme tak, jak by si jejich výrobci představovali. Přípravkem na nádobí umyjeme podlahu, prach přetřeme hadříkem s přípravkem na okna… Zkrátka a dobře nejsme zrovna svědomití při čtení návodů. A to je chyba. Některé prostředky mohou obsahovat chemikálie, jež určitým povrchům nesvědčí (například příliš odmašťují, nebo naopak málo), čímž nejen snižují efektivitu úklidu, mohou za sebou zanechat škody.

Nevyplatí se ani jednotlivé přípravky míchat. Chemikálie si spolu nemusejí „rozumět“ a mohou být nebezpečné nejen povrchům, ale svými výpary i zdraví.

Toaleta čistá, ale co štětka?

Při čištění toalety většinou používáme záchodovou štětku. Na tom není nic špatného – díky tvrdým štětinám se odstraní nejen všechny možné nečistoty, ale také usazující se vodní kámen (alespoň do určité míry). Ovšem pokud tohoto úklidového pomocníka hned z mísy přemístíte do uzavřeného držáku, stanou se štětiny přímo rájem pro nejrůznější mikroby a plísně. A ty se pak vesele šíří dál. Špinavou štětkou příště toaletu prostě nevyčistíte…

Proto byste měli nechat štětiny dokonale proschnout (stačí okolo 20 minut). Jak na to? Prostě umístěte štětku pod prkénko tak, aby štětiny směřovaly nad mísu.

Nastříkat a setřít

Ačkoli v reklamách stačí slečně na skvrnu stříknout propagovaný prostředek a přetřít hadříkem, aby byl povrch čistý jako nikdy předtím, v reálu to takhle většinou nefunguje. A vy si jen přiděláváte práci tím, že danou nečistotu pořád dokola drhnete. Pěkně nechejte čisticí prostředek, aby měl dostatek času začít opravdu působit. Setřít byste jej s nečistotou neměli dříve než za 30 vteřin (záleží samozřejmě i na tom, zda je nečistota zaschlá apod., či na tom, co říká v návodu výrobce).

Chránit i sebe

V úvodu jsme zmiňovali chemikálie, jež čisticí prostředky obsahují. Je jasné, že tyto látky nesvědčí často ani našemu zdraví. Především pokožka dostane pořádně zabrat, když ji celé hodiny vystavujeme přípravkům na úklid. Proto vždy navlékejte ochranné rukavice. U opravdu agresivních přípravků, především aplikují-li se pomocí rozprašovače, zvažte také ochrannou masku, která zabrání prostředku vniknout do vašich dýchacích cest (minimálně si zkuste ovázat nos a ústa nějakým kouskem textilu).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat