Oživte obývací pokoj záplatovanými polštáři. Co kousek, to originál

Patchwork nebo-li záplatování (patch - záplata) je kreativní technika, kdy se látky různých barev nastříhají na malé dílky, které se pak v různých geometrických vzorcích sešívají. Na výrobu patchworkových dílků se používají nejčastěji plátna ze 100% bavlny, která jsou určitě potřeba předem vysrážet praním.

Sešité dílky do geometrických tvarů tvoří tedy horní vrstvu výrobku – top. Prostřední vrstva je tvořena výplňkovým materiálem (např. vatelínem) a spodní část je tvořena většinou jednobarevnou textilií, která ladí s horním vzorem. Tyto tři předzpracované vrstvy vytvoří tzv. sendvič, který se prošije (proquiltuje) a tím vznikne quilt.

 

Technika patchwork klade velký důraz na přesnost. V dnešní době si spoustu práce můžete ulehčit pomůckami, jako jsou rotační řezače, řezací podložky, speciální pravítka, mini žehličky, quiltovací spony a jiné vychytávky. 

Patchwork je technikou zajímavou a chcete-li se jí opravdu věnovat, je určitě velmi dobrý nápad navštívit kurzy, kterých je už v dnešní době bezpočet. Existují nejen kurzy pro začátečníky, kde se celý technicky postup vysvětlí, ale jsou i kurzy pro pokročilé, kde se naučíte různé speciality a vyváření opravdových „veleděl“.

 

Paní Martina z Bojkovic, maminka dvou malých dětí, je „patchworkový profík“ a prozradila nám, jaká je cesta od záliby až po profesní dokonalost: „ Asi před čtyřmi lety, v době mé mateřské dovolené, jsem tu techniku prostě jednou zkusila. Vznikly první polštáře, kterými jsem posléze zaplavila celou rodinu pod vánoční stromeček, a mělo to velký úspěch. O polštáře byl obrovský zájem, takže jsem si zařídila živnostenský list. Zákaznice se vracely a chtěly více… a tak jsem si rozšířila výrobu i na přehozy, kapsáře a další textilní dekorace do bytu. Šiji na zakázku, prodávám nejen přes internet, ale i do obchodů a účastním se řemeslných trhů. Do budoucna bych chtěla spojit patchwork ještě se strojovou výšivkou. Má práce je pro mě mé hobby, každý večer před spaním přemýšlím, co druhý den ušiji a co by se ještě dalo vymyslet a vyrobit, aby se to líbilo.“

 

Chcete si vyrobit svůj vlastní patchworkový výrobek?  Přijďte si pro inspiraci na www.potvor.cz, najdete tam návody a nápady, jak patchworkové polštářky, deky a další věci vyrobit.  A pro ty, kteří sami netvoří, ale patchworkové polštářky a deky by rádi měli, tak máme skvělou zprávu, originální výrobky, třeba i paní Martiny, se na www.potvor.cz dají zakoupit.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat