Nanotechnologie pomáhají v běžném životě. Jak je využijete vy?

16.10.2017 | Bydlení a design

Většina lidí si pojem nanotechnologie spojí s nějakým sci-fi filmem či vědeckým pracovištěm. Ve skutečnosti ale nanotechnologie zasahují do života každého z vás a významně vám mohou usnadnit práci. Ušetří třeba čas, který byste strávili uklízením.

Výraz nanotechnologie se používá tehdy, pokud se pracuje s jednotlivými atomy látek. Uplatňuje se napříč různými obory, jako jsou robotika, biologie, fyzika či chemie. A právě využití v chemii má potenciál pro každodenní život.

Skoncujte s náročným úklidem

elkým pomocníkem jsou výrobky na bázi nanotechnologií při domácím úklidu. Existuje spousta přípravků, které vytvoří ochrannou vrstvu, a tím zamezují ulpívání nečistot. Kouzelná čisticí nano houbička vás zase zbaví povinnosti složitě drhnout každý povrch, protože pouhou vodou vyčistí graffiti, zbytky žvýkaček, lihové fixy a další špínu – funguje podobně jako guma.

Ochraňte svého plechového miláčka

Dobré využití mají nanotechnologie i v přípravcích na auto. Nano stěrače odpuzují vodu, nano impregnace textilu a kůže ochrání sedačky před vlhkostí, zašpiněním, promočením. Speciální nano čističe se vyrábí rovněž pro ráfky, disky, kovy, chrom apod.

Využijte nano sílu v exteriéru

Nanotechnologie lze využít také okolo vašeho domu. Jak by se vám líbila třeba fasádní barva se samočistícím efektem? Ocení ji zejména lidé mající dům blízko silnice. Fasáda vlivem kolem jezdících aut rychle zašedne a ztratí svůj původní vzhled. Speciální barvu však stačí pouze omýt vodou. A podobně jednoduchá je i údržba betonu, kamene, dlažby a dalších materiálů, pokud je opatříte nano impregnací. Využití se meze nekladou.

Jak tohle všechno funguje?

Nanotechnologie nejsou žádnou žhavou novinkou, vědci se jimi zabývají už dlouhá léta. Není tomu však dlouho, co se dostaly mezi běžné lidi. Velkou roli v tom sehrál lotosový květ. Tento květ, přestože roste ve špinavých stojatých vodách, je vždy perfektně čistý. Vědci objevili, že za to mohou drobné hrbolky na povrchu, které nedovolí špíně ulpívat. Jev nazvali principem lotosového květu a pokusili se jej využít. Povedlo se a výsledkem jsou všechny výše uvedené a mnohé další přípravky zjednodušující život.

Pozor na falešné nano produkty

Nanotechnologie a přípravky na jejich bázi jsou v poslední době obrovským hitem. Mnohé firmy se na tomto trendu chtějí přiživit, a tak se stává, že své výrobky vydávají za nano, přestože skutečnost je jiná. Dávejte si proto pozor, odkud nakupujete, abyste nebyli efektem nano výrobků zklamaní. Zaručenou volbou je v ČR například německá firma NanoConcept, v jejímž sortimentu najdete neviditelné stěrače, protipožární ochranu, přípravky, které vám zkrátí hodiny úmorného úklidu, samočistící barvy a mnoho dalšího. Dovolte i vy moderním vynálezům, aby vám usnadnily život.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat