Prozařte svůj byt barvami. Budete šťastnější!

Barvy, kterými se skvějí zdi našeho bytu, dokážou ovlivnit i to, jak se cítíme. Neutrální nátěry jako třeba bílá a béžová jsou sice univerzální, ale nijak zvlášť pozitivně člověka nestimulují. Co takhle zkusit malou revoluci v barvách, která zajistí zlepšení nálady po příchodu domů?

Prostory, v nichž bydlíte, by měly být živé a působit na nás pozitivně, čehož se dá pomocí barev na stěnách dosáhnout velmi snadno.

Dokážou totiž zlepšit náladu, odbourat únavu nebo třeba podporovat konverzaci. Vyzkoušejte proto některý z následujících odstínů.

1.    Červená

Hned na úvod začněme barvou, která se v našich interiérech zatím příliš nezabydlela, a je to škoda. Na vině je především představa, že červená je příliš intenzivní a tmavá a rozhodně není možné vymalovat s ní celou místnost.


Foto: Ikea

Nikdo ale neříká, že musíte sáhnout po plechovce s temně rudým nátěrem. Červená barva má spoustu odstínů, včetně těch světlých. Patří mezi barvy teplé a skvěle se hodí do místností, kde se lidé scházejí, například do obýváků nebo jídelen. Podporuje přátelskou atmosféru a příjemně pohodovou náladu, dokáže člověka nabít pozitivní energií.


Foto: Ikea

2.    Růžová

Další poměrně kontroverzní barva, při jejímž zmínění se nám nejspíše vybaví hlavně fotografie přeslazených holčičích pokojíčků připomínajících zvětšeninu domečku pro panenku Barbie. Něco takového většina z nás přirozeně doma nechce (tedy pokud nepodlehne prosebným pohledům své pětileté dcery). Nicméně to, co platilo pro barvu červenou, platí i zde – růžová není jen ta přeslazená žvýkačková barva, ale nabízí celou škálu jemných a příjemných odstínů (například starorůžová je na stěny přímo ideální).

Nebojte si s ní vymalovat ložnici nebo obývací pokoj. Získá tak romantickou, ale ne přeslazenou, atmosféru. Růžová působí útulně a také uklidňujícím dojmem.

3.    Meruňková

Řadě lidí se nelíbí oranžové interiéry, jiní je milují. Pokud patříte do prvně jmenované skupiny, zkuste vymalovat některou z místností (skvěle se hodí kuchyň, jídelna, ale třeba i obývák) meruňkovým odstínem. Není tak tmavý a intenzivní jako klasická oranžová, ani tak energetická a povzbuzující, ale dokáže nám pomoci najít klid a rovnováhu. A navíc – na rozdíl od některých sytějších barev skvěle koresponduje s každým typem pleti, takže v místnosti se stěnami v této barvě nikdo nebude působit příliš bledě a ztratí se i nějaké ty vady pokožky…

4.    Žlutá či zelená

Znáte snad pozitivnější barvu, než je jasně žlutá? Dokáže evokovat slunečná rána, zvedne zaručeně náladu a skvěle oživí interiér. Hodí se hlavně do kuchyně nebo jídelny. Pak vám ani zamračený den nebude při snídani připadat tak nevlídný. Ale pozor, zas to nepřežeňte, především lidé s tendencemi k úzkostem by se měli vyhýbat příliš svítivým a křiklavým odstínům. Zkuste spíše přírodnější barvy, jako je třeba barva slunečnic nebo pampelišek.


Foto: Ikea

5.    Modrá

Modrá se poslední dobou stala jakýmsi trendem v barvách interiérů, což je jistě dobrá zpráva. Proč si díky stěnám nepřipomenout dovolenou u moře? Modrá působí uvolňujícím a uklidňujícím dojmem, patří mezi barvy studené. Pokud ovšem chcete sáhnout po sytém nebo tmavším odstínu, buďte spíše opatrnější – u modré totiž hrozí, že nedostatečně prosvětlený pokoj proměníte v temnou kobku. Nicméně pokud touto barvou vymalujete jen část pokoje či jednu stěnu, nemůžete nic zkazit. Naopak světlé odstíny se hodí téměř do každé místnosti, výjimkou bývá jídelna či kuchyně, protože modrá nepodporuje chuť k jídlu.


Foto: Ikea






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat