Sváteční uklízecí pohromy. Jak zatočit se skvrnou od čokolády nebo omáčky

Když má člověk nejvíce naklizeno, jako by se zvyšovala pravděpodobnost, že se něco rozbije nebo vylije. A protože domácnosti většiny z nás procházejí před svátky generálním úklidem, je jasné, že o skvrny a spol. nebude nouze. Jak s nimi zatočit?

Omáčky

Sezvete na Boží hod rodinu na vaši vyhlášenou svíčkovou, jenže ona nějak neskončí jen na talíři, ale i na krémovém koberci? Nepanikařte. Vezměte hadřík nebo papírovou utěrku a vysajte co nejvíce tekutiny. Pak vezměte sodu a skvrnu jí štědře posypte po 10 minutách smeťte a povolejte do akce vodu s přípravkem na nádobí (nebo octem) a odstraňte zbytek skvrny.

Červené víno

Čištění skvrny od vína rozhodně neodkládejte – ihned na ni přitlačte papírovou utěrku a postup opakujte, dokud nebude papír prakticky suchý. Pak vezměte opět hadřík namočený ve vodě a čisticím prostředku a koberec či potah dočistěte. Některé babské rady doporučují k čištění červeného vína použít víno bílé.

Čokoláda

Zase si vaši drobečci otřeli prstíky od čokolády do svátečního oblečení? Pak nejprve odstraňte z povrchu látky všechny zbytky sladké dobroty a poté postižené místo propláchněte studenou vodou (opravdu studenou). Na skvrnu naneste neředěný prací gel, případně přípravek na mytí nádobí a nechejte asi 10 minut působit. Poté opět propláchněte studenou vodou.

Káva a čaj

Skvrny od kávy či čaje by nikdy neměly na textilii zaschnout, proto je řešte okamžitě. Pokud je to možné, naložte látku na několik hodin do vody s pracím práškem a nechejte „odmáčet“. Z koberce či gauče pomůže tyto druhy skvrn odstranit soda nebo ocet (hlídejte si ale stálost barev textilie).

Vosk

Svíčky k Vánocům patří, ale takový červený vosk na bílém svátečním ubruse, to je často pěkná pohroma. Nesnažte se vosk otírat, dokud není ztvrdlý – to byste skvrnu jen rozšířili. Nechejte jej zatuhnout a poté odloupejte, co se dá. Pak vezměte savý papír (ideální je například piják nebo neošetřený, klasický přírodní balicí papír), přiložte jej pod i nad skvrnu a postižené místo přes papír vyžehlete. Opakujte, dokud papír neodsaje poslední zbytky vosku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat