Do nového bytu s malým dítětem. Jak mu změnu domova usnadnit

Stěhování. Ne nadarmo se říká, že je snad lepší vyhořet. I když je to samozřejmě jedna velká nadsázka, pravdou zůstává, že přesun do nového domova bývá pořádně stresující záležitost. Zvláště když se stěhuje rodina s malým dítětem. Pro ně může změna prostředí znamenat docela významnou zátěž.

Jak zvládnout stěhování bez zbytečných šrámů na dětské dušičce?

Hrajeme si

Jak proměnit stres v zábavu? Pro předškolní děti může být stěhování jedna velká hra, tedy pokud k němu takto přistoupíte. Nadchněte potomka pro nový pokojíček, zapojte ho do balení a vybalování drobnějších věcí (ano, zabere vám to víc času, než když to budete dělat sami, ale nakonec se třeba budete bavit i vy), zkrátka ho připravte na velkou změnu hrou. Navíc když se do tvoření nového domova zapojí, bude si připadat důležitě a nové prostředí pro něj nebude tak neznámé.

Babičko, pomoc

I když je dobré dítě do stěhování co nejvíce zapojit, na samotný den převozu všech věcí ze starého do nového bydlení si raději zajistěte hlídání. I když jistě zvládnete řídit několik věcí najednou, věřte, že bude snazší ponechat starost o potomka ochotné babičce či kamarádce. Platí to pak samozřejmě i pro děti, které se vzhledem ke svému věku nemohly na stěhování nijak zásadně podílet. věřte, že je docela složité poletovat mezi auty a krabicemi s batoletem v náručí nebo miminkem v kočárku. Zkrátka mějte pomocnou ruku při ruce.

Kde jsou ty pleny?

Když se přistěhujete do nového bytu, prvních několik dní (případně týdnů) žijete mezi krabicemi, které – navzdory tomu, že jste se je snažili pečlivě popsat a roztřídit – vždy alespoň částečně obsahují něco, co byste nečekali, ale naopak neobsahují to, co v nich hledáte. Ono vlastně o nic nejde, tedy pokud zoufale nehledáte dudlík, oblíbeného plyšáka, dětský olejíček nebo plenky, zatímco vaše dítko dalo vašim novým sousedům najevo svou přítomnost velmi hlasitým řevem. Proto si vyhraďte na dětské věci jednu krabici/tašku apod., kterou nepustíte z dohledu a budete mít po ruce. Zní to jako malichernost, ale proč si při všem tom stresu neusnadnit život, když to jde?

Tady budeš bydlet

Ačkoli má člověk tendence začít nejprve zařizovat například kuchyň, s malým dítětem jsou priority trochu jinde. Snažte se dětský pokoj „vybalit“ a zařídit jako první. Všechno ostatní počká, hlavní je rychle proměnit holou místnost v pokojíček, v němž se bude váš potomek cítit dobře a opravdu jako doma. První noc v novém bytě bude mnohem pohodlnější, když ji dítko prospí ve své postýlce než s vámi na nafukovací matraci na zemi...

Změna chce čas

Stěhování je taková malá revoluce v životě dětí i dospělých. Však i my si musíme na nové prostředí zvykat a po tom starém se nám často stýská. Také některé děti snášejí změny lépe, některé hůř. Dejte svému potomkovi čas, aby si na nové prostředí zvykl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat