Tapety na zeď? Rozhodně ano!

01.03.2018 | Bydlení a design

Tapety na zeď? My říkáme ano. Jsou trendy a ozvláštní každou místnost. Poradíme vám, jaké tapety vybrat a jak na tapetování snadno a rychle.

Nejprve vás seznámím s druhy tapet, se kterými se můžete setkat.

1. Samolepicí tapety (fólie)

Vyznačují se snadnou aplikací a nízkou cenou. Další výhodou je, že snadno přilnou prakticky ke všem povrchům – sklo, plast, laminát, dřevo, nic není problém. Velmi často se setkáte s dekory dřeva, a díky velké odolnosti proti oděru se dají využít pro oživení zašlého nábytku. Zde bych vás chtěla upozornit, že je opravdu důležité, aby byl povrch, na který tapetu aplikujete, rovný a kvalitně začištěný.

2. Papírové tapety

Stejně jako samolepicí patří do nižší cenové kategorie. Jsou lehké a velmi dobře drží na podkladu. Dají se rozdělit na menší kousky a tapetovat tak třeba jen prostor mezi poličkami.

Při aplikaci se lepidlo nanáší na tapetu, která se pak lepí na stěnu. Papírové tapety dokáží ale také trochu pozlobit. Ne jednomu člověku se stalo, že den po aplikaci přišel domů a ejhle, tapety se až o jeden centimetr smrštily. 

3. Vinylové tapety

Jsou dražší a odolnější než papírové tapety. Snadno se čistí i navlhčeným hadrem a lze je použít do více zatěžovaných prostor, jako jsou kuchyně nebo dokonce koupelny. V těchto místnostech se krásně doplňují s obklady a správně zvolený vzor dokáže z malé koupelny  či kuchyně vykouzlit světlý a velký prostor.

4. Vlisové tapety

Dle internetových prodejců jsou právě vlisové tapety ty nejoblíbenější. Výhodou je, že se lepidlo nanáší na zeď, na kterou se pak přikládá suchá tapeta. Stejně jako vinylové jsou velmi odolné, a díky použitým materiálům pro výrobu jsou prodyšné a drží svojí barevnost. Pro dětské pokoje jsou krásné například fototapety, které se aplikují tak, aby vznikl na stěně jeden velký obraz.

Rady a tipy

U každé tapety je návod na aplikaci včetně doporučeného druhu lepidla. U lepidel se nenechte zaskočit velikostí obalu, protože se ředí vodou. Na rozdíl od barev, lepidlo po ředění drží svoje vlastnosti v řádech desítek hodit. Takže pokud večer namícháte, ráno můžete klidně pokračovat a není nutné znovu ředit a míchat. Pro přípravu lepidla si pořiďte další nádobu, ta se dá po tapetování vymýt a znovu použít.

Nákup

Tady bych vás chtěla upozornit, že u pořizování tapet je přísloví „Dvakrát měř, jednou řež“ rozhodně na místě. Pokud zvolíte tapety s opakujícím se vzorem, je nutné počítat s prořezem. Nejlepší je změřit si výšku stěny, pak si zajít do obchodu, a na rozvinuté roli vše přeměřit.

Není na škodu pořídit si jednu roli navíc a to ze dvou důvodů. Zaprvé, jednoduše pro sichr, aby vám spíše zbylo než se nedostávalo. Pokud roli nerozbalíte, v obchodě ji často vezmou zpět a vrátí vám peníze. Zadruhé, pokud by se část stěny poškodila a vy byste ji chtěli opravit. Tapety se vyrábějí v sériích a každá má své číslo. Pokud by se ve výrobě nepodařilo namíchat stejný barevný odstín, změnilo by se i sériové číslo, a vy byste už tu vaši prostě nekoupili.

A co je třeba kupovat s tapetami? Váleček na lepidlo, přítlačný váleček na tapety, univerzální odlamovací nůž nebo kvalitní nůžky. A případně i pravítko a tužku, abyste si mohli na stěně odměřit jejich umístění.

Více tipů najdete na novém webu Svět bydlení, který vám přináší Raiffeisen stavební spořitelna. Nechte se inspirovat krásnými interiéry a zahradami. Přečtěte si o tom, jak bydlí čeští designéři nebo lidé, jako jste vy. Spousta zajímavého čtení čeká jen na vás!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat