Ocet v domácnosti mějte v dostatečné zásobě. Využijete ho nejen k úklidu

Ocet si oblíbila spousta lidí, kteří nechtějí doma uklízet s pomocí chemie. A není divu – ocet nejen skvěle odmašťuje, ale také dezinfikuje. A navíc je zcela přírodní. Kde všude ho můžete také využít?

Ty jsi se zul?

Někdy se prostě stane, že botky nevoní. Většinou se jedná o ty sportovní, které propotíme, takže jsou pak cítit na dálku (a s nimi i naše nožky, když se zujeme). Co s tím? Ano, hádáte správně. Pokud můžete obuv prát, namočte je do směsi vody a octa. Pokud si s vodou nerozumějí, pak je octem alespoň vytřete s pomocí hadříku.

Boj s plevelem

Představy o krásné zahrádce vám sabotuje plevel, který jako by nikdy nepřestal růst? Než na ně vytáhnete chemii, ze které příroda rozhodně nebude nadšená, vyzkoušejte ocet. Neředěný jej zahřejte a horký lijte na odolný plevel. Úspěch zaručen!

Odpad bez potíží

Zase vám neodtéká odpad? Povolejte do akce osvědčenou dvojku ocet a soda. Nejprve do odpadu nasypejte sodu (podle stupně znečištění asi 2 až 4 lžíce) a poté zalijte šálkem octa. Nechejte probublávat (doslova) a přibližně po 15 minutách propláchněte horkou vodou.

Ptačí pozdrav

Zanechali vám ptáčci na zahradním nábytku apod. „pozdrav“ v podobě výkalů? Nastříkejte na ně (na výkaly, nikoli ptáky) trochu neředěného octa a poté setřete hadříkem. Jen pozor u některých citlivých povrchů – nemusely by setkání s octem přežít ve zdraví.

Octomilková návnada

Máte v bytě hejna octomilek, malých mušek, které si tak rády pochutnávají na ovoci a spol.? Pak se jich zkuste zbavit jednoduše a efektivně – pomocí octa. Prostě nalijte trochu této tekutiny do mističky a tu pak překryjte potravinovou folií, do níž uděláte několik malých dírek (třeba s pomocí párátka). A pak už jen čekejte, až se mušky pochytají samy.

Vzpruha pro pleť

Ocet oceníte také v boji s mastnou a problematickou pletí. Když jej naředíte v poměru 1 : 10 s vodou (tedy 1 díl octa na 10 dílů vody), získáte skvělý prostředek proti pupínkům. Prostě směs naneste s pomocí vatového tamponku na pupínek a je to.

Dudlík jako nový

Také vaše děťátko zase odhodilo dudlík kamsi do dáli? Nemusíte utrácet za dezinfekce nebo jiné speciální přípravky. Prostě dudlík vydezinfikujte směsí teplé vody a octa. Jen ho nezapomeňte pořádně opláchnout!

Mimochodem, stejný postup můžete použít i u dětských hraček, ale i u zubních kartáčků (pro děti i dospělé).

Zázrak, vidím!

Nosíte brýle? Pak jistě znáte ten pocit, když si je na nos nasadíte poté, co jste si je vyčistili. Jako byste znovu prohlédli! Občas ale na sklech ulpí i nečistoty, které se nechtějí nechat jen tak jednoduše odstranit. Co s tím? Ano, vezměte na ně ocet. Na brýle jej nastříkejte a poté vyleštěte měkkým hadříkem.

Žehlička netřeba

Žehlení není zrovna oblíbenou domácí činností. A tak není divu, že se mu řada z nás vyhýbá, jak může, a žehlí jen to, co je opravdu nutné. Ovšem ocet vám může také pomoci! Prostě jej v poměru 1 : 3 smíchejte s vodou, nalijte do rozprašovače a pak nastříkejte na pomačkané prádlo. Uhlaďte rukou a pak se jen dívejte, jak se oblečení narovnává (neplatí to ale pro všechny druhy textilií).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat