Co všechno nevíte o svém mazlíčkovi. Zajímavosti o psech a kočkách, které překvapí

Většina českých domácností je domovem nejen lidským členům, ale také těm zvířecím. Nejčastěji s námi bydlí psi a kočky. A i když o nich máme nastudováno vše, neznamená to, že nás tahle zvířátka nedokážou ničím překvapit.

Schválně, kolik zajímavostí z následujícího seznamu jste o psech a kočkách věděli!

Zajímavosti o kočkách

Není předení jako předení

Říkáte si, kdykoli svého kočičího miláčka slyšíte příst, že je nejspíš úžasně spokojený a šťastný? Pak vás trochu vyvedeme z omylu. Ano, nejčastěji kočky předou, když jsou spokojené (v našem náručí, když je hladíme...), případně když máma-kočka komunikuje se svými koťaty, ovšem ne vždy je předení výrazem spokojenosti. Kočky tyto zvuky využívají, také když jsou ve stresu nebo když je něco bolí. Vědci se domnívají, že je to pro ně způsob, jak se uklidnit a ulevit si od bolesti.

Kdy nespí, myje se

Všimli jste si někdy, kolik času vaše kočička věnuje tomu, že se olizuje? Podle odborníků tato zvířata stráví očistou 50 % času, kdy jsou vzhůru. Kočky se olizují nejen proto, že jsou extrémně čistotnými zvířaty, ale navíc přejížděním jazyka po těle stimulují krevní oběh, v horkých dnech se tak ochlazují. A navíc kočičí sliny působí jako přírodní antibiotika (tedy pro kočky, ne pro nás).

Pozorovat ocas

Pokud chcete vědět, jak je váš kočičí mazlíček naladěn, podívejte se mu na ocas. Pokud k vám míří s ocasem vzhůru, na jehož konci má jakýsi „háček“, pak tím dává najevo, že vás ráda vidí a vítá vás. Vzpřímený ocas bez onoho zakřivení na konci může značit agresi. Kmitáním ocasu ze strany na stranu kočka dává jasně najevo, že ji máte raději nechat na pokoji. Zježený ocas značí strach, spuštěný ocas pak fakt, že je kočka spokojená. Mimochodem, kočičí náladu často poznáte i z jejích uší (jsou-li dozadu, raději se příliš „nekamaraďte“).

Kastrace jim prospívá

Přemýšlíte, jestli svou kočičku či kocourka vykastrovat? Pokud nechcete chovat koťata, pak by měla být kastrace samozřejmostí (už jen proto, že ročně na ulici či v útulku těch nechtěných skončí stovky). Ale to není jediný důvod! Kastrované kočky totiž žijí déle než jejich nekastrované kolegyně. Zatímco běžně se kočky dožívají okolo 10 až 15 let, ty kastrované mohou snadno oslavit i 18. narozeniny. Mimochodem, nejstarší kočka, jež se dostala do Guinnessovy knihy rekordů, se dožila 38 let!

Zajímavosti o psech

Otisk čumáčku

Lidé se od sebe liší otisky prstů – na světě nejsou dva lidé, kteří by měli otisky zcela identické (dokonce i jednovaječná dvojčata, jež mají stejnou DNA, nemají otisky stejné). U psů najdeme něco podobného. Ti zase mají zcela unikátní „vzorek“ na čumáku. V podstatě by se tak dala vytvořit jakási databáze otisků, podle kterých by bylo možné psa identifikovat (například při jeho odcizení nebo zaběhnutí).

Zázračný čich

A u psího čumáčku ještě zůstaňme. Čichovým schopnostem psů totiž dokáže málokterý živočich konkurovat. Některá plemena nás v této dovednosti předčí až 100 000krát! A tak není divu, že dokáží vyčmuchat například balíček drog ukrytý v nádrži s benzinem. Ovšem jejich schopností začala využívat i moderní medicína. Psi mohou být vycvičeni, aby poznali nádor, blížící se epileptický záchvat nebo třeba nízkou hladinu cukru v krvi.

Vzdělané zvíře

Máte při pohledu na svého pejska pocit, že vám prostě rozumí? Pak nejspíš nejste daleko od pravdy. Nejenže psi dokážou odhalit emoce, ale mohou se naučit rozumět až 250 slovům! Podle University of British Columbia jsou jejich duševní schopnosti na úrovni přibližně 2,5letého dítěte. Pejsci jsou zkrátka inteligentní společníci.

Zoubková víla pro Alíka

Podobně jako lidské děti, i štěňata mají dvě „sady“ zoubků. Ty první jim vypadají ještě jako malým, ty druhé už jsou „napořád“. Mimochodem, ony štěněcí zoubky narostou vašemu mazlíčkovi asi okolo 3. týdne života a vypadají, když dosáhne přibližně 4. měsíce (nové zoubky vyrostou za těmi původními a tím je vytlačí). A nebojte, nemusíte se strachovat, že i pejskovi budete muset zařídit Zoubkovou vílu – většina štěňat první zoubky prostě spolkne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat