Město versus venkov. Kde se nám doopravdy bydlí lépe

05.05.2018 | Bydlení a design

Vyrůstáte na sídlišti a v dospělosti zatoužíte po domečku v malé vesničce, obklopeném krásnou přírodou. Malujete si, jak vaše děti budou běhat po návsi, vy budete okopávat zahrádku a všechno bude dokonalé. Nebo jste naopak celé dětství strávili na venkově a zatoužili jste po ruchu velkoměsta? Obě možnosti mají svá pro a proti.

Inkognito v betonové džungli

Jedna z největších výhod bydlení ve městě je ta, že o vás málokdo něco ví. Lidé i přesto, že spolu bydlí v jednom patře paneláku, nemají příliš ve zvyku se sdružovat, ani se zajímat o to, jak druzí žijí.

Naproti tomu vesnice je přesný opak. Každý o vás všechno ví a to i v případě, že o sobě nic neprozradíte. Magická síla venkova z vás rázem učiní kohokoli, kdo ve vsi ještě chybí k pobavení druhých. Má to ale své plusy. Když vaše děti rozbijí někomu okno, dozvíte se to dřív, než stihnou dorazit domů. A máte-li se sousedy dobré vztahy, nemusíte pro přátelské povídání chodit daleko.

Kreativní bydlení

Ať už jste nebo nejste od přírody kreativní, vlastní dům vás chladnými nenechá. Tu je potřeba natřít plůtek, támhle by se zase pěkně vyjímali tulipány. To jsou malé radosti, které si v paneláku moc neužijete. Na druhou stranu kreativitu využijete i v kuchyni. Vzhledem k tomu, že do nejbližšího supermarketu je to dvacet kilometrů, naučíte se doslova vařit z vody, případně z vlastních pěstitelských výsledků.

Ale i v bytě můžete využít svůj designerský potenciál. Umakartové jádro můžete vyzdobit třeba samolepicí tapetou v dekoru starých cihel a do kuchyně bez okna si můžete jedno přimalovat.

Zdravý život

Komu by se nelíbilo sednout si s ranní kávou na vlastní zahrádku, poslouchat zpěv ptáků a nadýchat se čerstvého vzduchu? V paneláku uprostřed sídliště můžete leda odhánět holuby z balkonu a nasávat výpary z nedaleké frekventované silnice.

Město vám ale nabízí mnoho možností v podobě fitness center na každém rohu, či čerstvé vymačkané šťávy z ovoce, kterou seženete v každém větším obchoďáku, takže ani ve městech nemusíte v tomto ohledu strádat.

Hromadná doprava

Ve městě je každému jasné, jak to funguje. Dojdete na zastávku, tři minuty počkáte a dojedete, kam chcete. Na vesnici se musíte den předem domluvit s Frantou, jestli zítra „jede trasu“, pak půl dne čekáte na zastávce, a když se vám podaří dojet do vedlejší vesnice, odkud je to do krámu už jenom sedm kilometrů pěšky, můžete si gratulovat. Zpátky ovšem žádný spoj neexistuje, tak doufáte, že vás u silnice vezme někdo na milost.

Kdo je vítěz?

Život ve městě se na rozdíl od života na vsi zdá pestřejší, především co se způsobů vyžití a dostupnosti služeb týče. Na druhou stranu rychlost, které se musíte přizpůsobit, když v něm žijete, je neúměrně vyšší než na venkově. A je prokázáno, že lidé žijící ve městě trpí mnohem větší mírou stresu, od kterého už je jen krok k některým civilizačním chorobám.

Ať jsou vesničky jakkoli daleko od civilizace a všeho ostatního, stojí za to se po nějakém čase v betonové džungli alespoň na chvilku přemístit a užívat si, jak zde život plyne pomalu a v klidu. Nikdo nikam nespěchá a každý si může užívat blízkosti přírody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat