Domácí saunování. Trocha luxusu na dosah ruky

05.06.2018 | Bydlení a design

Už dávno není potřeba navštěvovat přelidněná welness centra a řešit nutnost nahoty mezi naprosto cizími lidmi. Domácí sauna nabízí stejné možnosti relaxace v soukromí a pohodlí vašeho domova a pro její instalaci vám postačí kousek chodby nebo malá, nevyužívaná komora.

Jakou saunu si vybrat a jaké jsou účinky jednotlivých saun, vám přiblížíme v následujícím článku.

Infrasauna: Saunování bez páry

Přesné označení infrasauny je infrakabina. Fungují jinak než ty klasické. Infrakabina nevytváří páru ani teplotu, která sálá do okolí. Vyrábějí se jako hotové stavebnice v různých velikostech, z nichž nejmenší můžete sehnat již ve velikosti jednoho čtverečního metru. Jejich montáž je velmi jednoduchá a pro její instalaci vám postačí kus volného prostoru a obyčejná elektrická zásuvka na 220 V.

V infrasauně jsou pro zajištění tepla využívány infračervené topné panely. Topný efekt je způsobený především sálavým vytápěním. Místnost je vyhřívána na 45–60 °C a panely prohřívají svalovou tkáň člověka do hloubky zhruba tří centimetrů působením záření. Kabina tedy vyhřívá člověka zevnitř.

Infrakabina má mnoho výhod. Je vytopená velice rychle a saunovat se můžete téměř ihned po jejím zapnutí. Nevyžaduje ani velkou údržbu, jelikož je v ní sucho a tak nemohou případné páry poškodit její funkčnost. Postačí, když ji jednou za čas vydesinfikujete přípravkem tomu určeným, který se dá pořídit v bazénovém centru, hobby marketu nebo přes internet.

Začátečníci, děti nebo uživatelé s vysokým tlakem či srdečním onemocněním, oceňují nižší teplotu uvnitř kabiny. Skvělá je také pro sportovce, kteří ji využívají pro prohřátí svalů před nebo po zátěži. Spotřeba energie je velmi příznivá. Provoz je 10krát levnější než u klasické sauny, jedna procedura přijde zhruba na 5 korun. Pořizovací cena začíná zhruba na 20 tisících.

Finská sauna: Klasika, co neomrzí

I klasické finské sauny se vyrábějí ve formě kabin. Na trhu jsou k dostání i malé varianty s rozměry 1,2 x 1,2 m, které se vejdou i do malého bytu. Kvalita závisí hlavně na použitém dřevě. Pro vnitřní obložení sauny se nejčastěji používá skandinávský smrk nebo kanadská borovice, které nemají suky a neobsahují pryskyřici.

Další důležitou záležitostí jsou kamna. Čím menší prostor sauny, tím nižší potřeba výkonu. Do interiérových saun se nejčastěji instalují elektrická, přímotopná nebo akumulační kamínka. K vytopení malé bytové sauny do velikosti čtyř metrů čtverečních, postačí kamna s výkonem 3 kW.

U finské sauny je po ohřátí nutné ochlazení. Vystačíte si samozřejmě s ledovou sprchou. Pokud máte doma dost prostoru, můžete si k sauně pořídit ochlazovací káď nebo vystavět bazének. Uživatelé tradiční sauny oceňují možnost kontrolovat teplotu a vlhkost. Tradiční sauna pracuje typicky při vyšších teplotách 85–100 °C. Topné těleso kamen zajistí stálou požadovanou teplotu. Vlhkost je regulována pravidelným poléváním kamen. Horký a vlhký vzduch oceňují především lidé s respiračními potížemi.

Cena provozu finské sauny je o poznání vyšší, než u infrakabiny. Jeden saunovací cyklus vyjde na zhruba 80–100 korun. Nevýhoda finské sauny spočívá i v delší době nahřívání, kde si budete před vstupem muset počkat cca 30 minut. Finské sauny jsou také náchylnější k hnilobám dřeva, vlivem působení vlhkosti vzduchu při saunování. Pořizovací cena finské sauny začíná na 25 tisících, je ale nutné přikoupit samostatně ještě kamna.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat