Máte doma rybenky? Tyhle tipy vám je pomohou vyhnat

11.06.2018 | Bydlení a design

Rybenky můžeme najít téměř kdekoliv. Zdržují se především v tmavých a vlhkých prostorech a daří se jim tak hlavně v koupelnách a na toaletách, ale můžeme je potkat i v kuchyni a jiných místnostech domu. Lidé se většinou snaží rybenky vyhubit, ale věděli jste, že mohou být pro člověka i prospěšné?

Chrání nás před roztoči

Ač lidé rybenky nevidí rádi, prokazují nám svojí přítomností velkou službu. Požírají totiž roztoče, kteří se líhnou v zaprášených koutech našich obydlí. Ne vždy je tedy nutné se rybenek okamžitě zbavovat.

Pokud je vám ale jejich přítomnost nepříjemná, můžete se jich pokusit zbavit některým z chemických likvidátorů, které pořídíte v drogeriích nebo šetrnější a ekologičtější cestou.

Žádný živočich v domě

Rybenka přežívá asi pět let a za tu dobu dokáže svoji rodinu rozšířit o zhruba sto dalších jedinců. Abyste zabránili přítomnosti rybenek, je důležité udržovat místnosti větrané a suché. Rybenky vyhledávají tmavé kouty a tak se často schovávají pod koupelnovými předložkami, pod skříňkami či ve spárách mezi kachličkami. Často tedy koberečky vytřepávejte a po vytírání podlahy nechte místnost řádně vyschnout.

Tito drobní živočichové si rádi vytvářejí svá obydlí v poškozených spárách a prasklinách. Všechny tyto otvory pečlivě opravte a při úklidu dbejte na dokonalé vyčištění všech rohů, kde se usazují nečistoty nebo jsou špatně přístupné a tak je lidé většinou opomíjejí. Dbejte také na čistotu odpadů a pravidelně je dezinfikujte nebo je alespoň čas od času prolijte horkou vodou.

Eko návnady

Na kousek kartonu nalijte lžičku medu nebo nastrouhejte syrovou bramboru. Nechte jej v místnosti, ve které se rybenky vyskytují přes noc, a ráno vše vyhoďte. Rybenky by se měly přesunout do připravené návnady a vy je pak jednoduše vystěhujete. Je ale důležité, abyste návnadu vyhodili mimo dům, jinak hrozí, že si nechtěného živočicha roznesete do dalších místností.

Rybenky údajně nenávidí vůni vanilkového lusku, ale pouze toho pravého. Měl by tak být spolehlivou ochranou proti jejich invazi. Pokud už rybenky v bytě jsou, zvolte jinou metodu. Osvědčené pastičky na rybenky lze vyrobit i ze směsi cukru a octa, kterou nalijete do plastových talířků a postavíte k místům, kde se rybenky schovávají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat