Domácí mazlíčci pro alergiky. Po kterém nebudete smrkat a kýchat

22.07.2018 | Bydlení a design

Milujete zvířata, ale alergie na srst vám brání v jejich pořízení? Pořiďte si zvířátko vhodné pro alergiky. Mnoho z nich je poměrně nenáročných, a některá dokonce léčí.

Želva

Chcete-li domácího mazlíčka, který je milý, nenáročný a budete se z jeho společnosti těšit dlouhé roky, pořiďte si želvu. Vodní nebo suchozemské želvičky seženete v každém větším zverimexu. Co se týče údržby želvího obydlí, více náročné jsou želvy vodní. Poměrně rychle totiž rostou a čím jsou větší, tím dříve zaneřádí své vodní terárium výkaly. Je proto nutné vodu vyměňovat několikrát týdně. Želvy většinou pořídíte jako mláďata o velikosti malého vejce, dorůstají však až čtyřiceti centimetrů. Jsou to velmi inteligentní tvorové, kteří poznají svého pána a radost ve vaší rodině vám budou dělat i šedesát let.

Oblovka

Achatina neboli oblovka je druh obřího šneka, který kromě toho, že nevyžaduje přílišnou péči a dorůstá až třiceti centimetrů, má ještě schopnost léčit atopický exém nebo lupénku. Oblovky se chovají nejen na mazlení, ale i pro svoji schopnost zbavit slizem, který vylučují a oždibováním postižené kůže nemocného nepříjemných kožních potíží. Plži si vystačí s plastovým boxem a kvalitním substrátem, do kterého se zahrabávají a kladou do něj vajíčka. Je ale důležité šnekům zajistit dostatek vláhy každodenním rosením. Pozor si musíte dát i na případné přemnožení. Oblovka nemá v přírodě přirozeného nepřítele, protože je pro potenciální strávníky jedovatá. Velice rychle se množí a za pár hodin dovede taková tlupa dvaceti šneků zničit celou zahradu.

Plazi

Ještěři a hadi mají určitou výhodu v tom, že se dají chovat i v poměrně malých bytech, nijak výrazně nezapáchají a kromě teploty, na kterou jsou citliví, je mnohdy stačí nakrmit jednou za týden nebo dokonce jednou za měsíc. Ne každý má však ještěry a plazy v oblibě. Pořídit si můžete například agamu, gekončíka, leguána, chameleona, z hadů zase krajtu královskou, užovku nebo hroznýše.

Nahaté morče

Už jste se někdy setkali s morčetem Skinny? Vypadá stejně, jako to, které je běžně k vidění, jen s rozdílem, že Skinny je celé „plešaté“. Pro absenci srsti jsou vhodným mazlíčkem pro lidi, kteří mají alergii na zvířecí chlupy. Je to snadno ochočitelný mazlíček, který se rád tulí ke svým lidským opatrovatelům. Chov nahatých morčat se nijak neliší od chovu těch klasických. Snad jen tím, že kvůli holé kůži mají větší výdej energie, tím pádem větší spotřebu krmení. Je také důležité jej udržovat v teple.

Ježek

Napadlo vás někdy, že byste si pořídili jako domácího mazlíčka zrovna ježka? Přitom to jsou velmi milá stvoření. Afrického ježka ale nekoupíte v žádném zverimexu nebo na burze, ale výhradně u registrovaných chovatelů. Jsou to poměrně citlivá zvířata, a proto je důležité krmit je kvalitní stravou, která je jim určená. Ježek je především hmyzožravec a na to byste při jeho pořízení neměli zapomínat. Někteří lidé by mohli mít se živým krmením potíže. Je to ale roztomilost sama.






Celkem 10 komentářů

policerie poliujkhun
11.03.2024
lol
policerie poliujkhun
11.03.2024
lol

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat