Čím nevědomky ničíte své spotřebiče. Tyto chyby dělá prakticky každý

25.08.2018 | Bydlení a design

Téměř každý z nás nevědomě ničí své spotřebiče, protože nedbá na jejich správnou údržbu nebo je přetěžuje. Jakým způsobem dochází k jejich nejčastějšímu ničení? Děláte to taky?

Pračka. Pozor na plísně i kapesníky

Které chyby děláte s pračkou nejčastěji a zkracujeme tak její životnost?

Pokládáte na pračku těžké předměty, stoupáte na ni nebo na ni sedáte. Každou chvíli se vám podaří vyprat pětikorunu, zapalovač nebo papírový kapesník, čímž zanášíte v lepším případě filtr pračky, v horším samotnou pračku.

Když vám dojde prací prostředek, lijete do zásobníku na prací prášek tekuté mýdlo nebo sprchové gely. Jenže ty nadměrně pění a mohou tak mechanismus pračky poškodit.

Pračku a zásobník po praní necháváte zavřené, tudíž si dobrovolně množíte plísně a bakterie. Necháváte vyprané prádlo v pračce i několik hodin. Nejenže je to líheň pro bacily, také to poškozuje buben pračky a jeho uložení.

Pračku čistíte jen málokdy. Je ale potřeba ji čistit alespoň jednou měsíčně. Nejlépe tím, že do nádržky nasypete jedlou sodu, zalijete octem a pustíte program vyvářky. Filtr a zásobníky na prací prostředek umyjte ručně.

Myčka. Nástrahy mytí

Vkládáte do myčky neopláchnuté nádobí s napečenými zbytky a zanášíte tím svoji myčku? Chyba, která vás může stát nemalé jmění. Dáváte jeden kus nádobí přes druhý a pak nadáváte, že myčka špatně myje? Jistě. Nádobí by se v myčce nemělo vůbec dotýkat.

A co dalšího? Místo tablet nebo jiných doporučených prostředků do myčky používáte saponát. Myčku nečistíte. Stejně tak jako u pračky, je důležité myčku pravidelně čistit a odmašťovat. Jinak vám po nádobí bude rozmetávat bakterie a k tomu pořádně páchnout.

Lednice. Teplo jí nesvědčí

Ukládáte do lednice ještě teplé pokrmy? Tím spotřebováváte mnohem více elektrické energie a zároveň se vám kazí jídlo okolo. Nedbáte na její čistotu a spoléháte na systém automatického odmrazení? I tak je ale potřeba lednici pravidelně čistit a čas od času ji zevnitř i zvenku pořádně „vypucovat“.

Ovšem to nejsou jediné chyby. Většina lidí nečistí lednici zezadu. Čas od času je nutné lednici zbavit prachu i ze zadní části. Lednice v těchto místech dost hřeje a v případě velkého nánosu prachu či nečistot může dojít dokonce ke vznícení.

Mikrovlnka. I ta vyžaduje péči

Pokládáte na mikrovlnku různé předměty a zakrýváte jimi ventilátory? Mikrovlnka se přehřívá a může dojít k jejímu zničení. Možná také používáte nevhodné nádoby. V manuálu je vždy uvedeno, jaké nádobí do mikrovlnky lze použít. Hrozí nejen zničení nádobí, ale i požár.

Nepoužíváte poklop na potraviny? Jídlo ale při ohřívání prská a zanášíte tím ventilační průduchy i celou mikrovlnku. A když nečistíte mikrovlnku a v usazených zbytcích jídla, vesele množíte bakterie, které následně jíte.

Ponorný mixér. Do vroucí polévky ne

Mixujete horké nebo vařící se pokrmy, což byste nikdy neměli dělat. Mixér lze použít do pokrmů o teplotě maximálně 70 stupňů, jinak riskujete jeho zničení.

Myjete mixér pod vodou? Pak vězte, že tyto spotřebiče byste vždy měli omývat pouze vlhkým hadrem, nikoli pod vodovodem.

Nikdy nemixujete bez přestávek. Při mixování ponorným mixérem je nutné dělat menší pauzy, jinak riskujete přehřátí motoru. Mixujete lepivé nebo suché potraviny? Při mixování nevhodných potravin zanášíte a následně znehodnocujete samotný spotřebič.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat