Co všechno můžete chytit od domácích mazlíčků

15.09.2018 | Bydlení a design

Kdejaký páníček se nechá denně olizovat svým psím miláčkem, neřeší kočičí škrábnutí nebo si po čištění klecí pro hlodavce zapomene umýt ruce. Málokdo už ale myslí na to, jaké choroby na nás mohou sebečistotnější zvířátka přenést.

Salmonela i slepota

Divili byste se, co všechno vám může způsobit nevinné psí olíznutí. Pejsci tráví většinu času očicháváním výkalů a moči, ve kterých se to bakteriemi jen hemží. Není divu, že se pak jejich majitelé potýkají s průjmy, zvracením, nebo dokonce bolestmi hlavy a očí.

Velmi snadno na vás mohou přenést bakterie salmonelózy, campolybacterii, či dokonce toxokarózy. Toxokaróza je obzvlášť nebezpečná. Jde o parazita, který tvoří cysty v mozku a očích, což může končit až oslepnutím.

Nemoc kočičího škrábnutí

Nejčastější infekcí přenosnou z kočky na člověka je bartonelóza, která se přenáší škrábnutím nebo kousnutím infikovanou kočkou. Nakazit se ale můžete i od infikovaných blech.

Lidé, kteří onemocní, mají zvětšené mízní uzliny, trpí horečkami, bolestmi hlavy, kloubů a svalů, únavou a nechutenstvím. Příznaky jsou velmi podobné chřipce. Zdraví lidé nemoc většinou bez obtíží přejdou, i když léčba může být poměrně zdlouhavá. Lidem se špatnou imunitou však může nemoc přivodit závažné následky a v některých případech i smrt.

Leptospiróza či listerióza

Často dětem pořizujeme morčátka, křečky nebo potkany, ale i ti jsou potenciální hrozbou, pokud jde o choroby, které mohou přenášet. Jde především o leptospirózou a listeriózu, která je nebezpečná zejména pro těhotné ženy a jejich plod. Leptospiróza se projevuje horečkou a bolestmi kloubů a svalů. Nemocný blouzní a může trpět i psychózami. Po několika dnech příznaky odeznívají, aby se zanedlouho vrátily v mnohem větší míře.

Listerióza se projevuje jako střevní chřipka. Nakažený trpí průjmy a zvracením, bohužel, pokud není včas odhalena, může mít vážnější následky. Chov hlodavců v domácnosti se nedoporučuje, především pokud v bytě žije novorozenec, senior nebo někdo se slabým imunitním systémem. K nákaze dochází především kontaktem s podestýlkou zvířat, která je nasáklá kontaminovanou močí a výkaly.

Psitakóza a ornitóza

Ani u ptáků se nevyhnete strašákovi v podobě přenosných chorob. Nejrozšířenější jsou především psitakóza a ornitóza. Přenos na člověka se děje obvykle vdechnutím infikovaného prachu nebo přímým stykem s nemocnými ptáky. Onemocnění se většinou projevuje jako zápal plic nebo vzácněji jako zánět mozkových blan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat