Jak se efektivně zbavit potravinových molů

S potravinovými moly má zkušenosti každý. Boj s nimi je dlouhý a úmorný, a není žádnou výjimkou, že se stejně za čas vrátí – a válka může začít nanovo. Odkud se tyhle potvůrky berou a jak nad nimi můžete vyhrát?

Zavíječ moučný, často nesprávně nazýván mol potravinový, je běžný škůdce, který je rozšířený po celém světě. Obvykle ho můžeme najít v mouce, rýži, na zrní, v ořeších a v dalších sypkých produktech nebo ve skladech potravin. Do vašich domovů se ve většině případů dostane spolu s nákupem z obchodu, nebo pokud bydlíte v bytovém domě, větracími šachtami a průduchy od sousedů.

Těmto škůdcům stačí k životu 18 stupňů Celsia (běžná pokojová teplota), samička je schopná během svého života naklást až 700 vajíček. Vývoj jedince od larvy do dospělosti trvá přibližně 95 dní a jeho různá vývojová stadia můžete pozorovat právě u sebe doma. Moli se objevují i ve vlnách, takže se nedivte, pokud nějakého zahlédnete dlouho potom, co jste vyhubili posledního nezvaného návštěvníka.

Základem je prevence

Likvidace zavíječů může být velmi komplikovaná a v případě napadení celého bytového domu takřka nemožná. Jednou z nejlepších ochran před útoky tohoto škůdce je udržování čistoty skladovacích prostor a uložení obilí, cukru, čočky, mouky a dalších sypkých potravin v těsně uzavíratelných nádobách, které jim nejsou dostupné.

Když nemusíte, nevytvářejte si zbytečné zásoby a při úklidu vytřete police, ve kterých potraviny skladujete. K tomu použijte roztok octa, nebo dané oblasti vystříkejte přípravkem proti lezoucímu hmyzu. Mezi policemi mohou být kdekoli zbytky potravin nebo drobky, které jsou zdrojem potravy pro larvy molů.

Můžete zkusit i rady našich babiček, mezi které se řadí bobkový list nebo chmel. Jejich vůni moli nesnášejí. Rozmístěte proto několik listů uvedeného koření (uloženého v plátěných pytlících) po spíži. Nebo sem tam položte několik kuliček chmele, případně celý věneček. V obchodě lze koupit speciální lepicí pásky, které uvolňují specifickou vůni lákající samce molů. Přilepení jedinci se tak nemohou dále rozmnožovat a jejich reprodukční cyklus bude přerušen.

Do mrazáku s nimi

Mouku nebo jinou potravinu napadenou moly si můžete donést domů už z obchodu. Pokud chcete mít jistotu a předejít jejich rozmnožení, prosejte mouku do misky a tu dejte nejlépe přes noc do mrazáku. Nízká teplota všechny zárodky spolehlivě zničí. Stejně lze použít také troubu předehřátou na 90 stupňů Celsia. Do ní vložte mouku rozprostřenou na plechu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat