Žijte ekologicky, pořiďte si domů vermikompostér

09.12.2018 | Bydlení a design

Napadlo vás někdy, že si třeba i v panelákovém bytě můžete založit kompost? Pokud ne, tak čtěte! Konečně mají i lidé v bytech bez zahrádek možnost žít trochu více ekologicky a zároveň prokázat službu svým rostlinám.

Co je to?

Vermikompostér je nádoba složená ze tří plastových pater, určená k domácímu kompostování kuchyňského bioodpadu za pomoci žížal. Nejprve používáte patra pouze dvě, přičemž do vrchního nejprve založíte vhodnou půdu pro život žížal. Ta je tvořena kokosovým vláknem nebo trochou rašeliny. Poté do něj sypete odpad z kuchyně (slupky, zbytky zeleniny atp.) Spodní patro obsahuje husté sítko, a ukládá se v něm takzvaný „žížalí čaj“. Třetí patro přidáváme až ve chvíli, kdy je to, ve kterém se nacházejí žížaly, docela plné. Nejvýše položený díl zakryjeme víkem, jelikož žížaly jsou světloplaché. A také z důvodu eliminace případného zápachu.

Kam s ním?

Vermikompostér lze umístit prakticky kamkoliv, kde se teplota pohybuje mezi 15–20 °C. Tedy na chodbu, toaletu, do kryté lodžie, do garáže, kuchyně, ale není výjimkou, že si ho dnes pořizují i kanceláře či školy do svých tříd. Při dodržování správného kompostování obsah kompostéru nezapáchá. Celý proces tkví v rychlé přeměně bioodpadu na humus, který ocení zejména zahrádkáři nebo lidé, kteří na svém balkoně rádi pěstují okrasné květiny.

Co dál?

Kompost, který po zhruba třech měsících získáme, je plný účinných enzymů a přírodních růstových hormonů a lze jej přimíchat k zemině, kterou používáme do truhlíků či květináčů. „Žížalí čaj“, který nalezneme v nejnižším patře kompostéru, je vynikající tekuté hnojivo. Ředí se 1 : 1 s vodou a ideální je pro zalévání pokojových květin.

Kde pořídím?

Vermikompostér si můžete objednat přes internet, kde naleznete více druhů, které jsou zároveň designovým kouskem. Další možností je vyrobit si ho. Jako základ totiž dobře poslouží tři plastové kbelíky opatřené pevným víkem, jaké vám zbudou například od barvy. Všechny tři kbelíky přiklopte víkem a postavte na sebe. Prvnímu shora udělejte do dna díry o velikosti jednoho centimetru, od sebe vzdálené pět centimetrů, které budou sloužit pro přelézání žížal. Prostřednímu kbelíku udělejte díry jak do víka, tak i do dna a poslednímu, který je vespod, pouze do víka. Do nejspodnějšího kbelíku pak bude odkapávat hnojivo.

Kam na žížaly?

Žížaly do vermikompostéru zakoupíte přes internet nebo ve specializovaných prodejnách či rybářských potřebách. Pro tento účel se však nasazují kalifornské žížaly, které jsou žravější, než ty, které běžně vykopáváte na zahrádce. Ovšem lze samozřejmě použít i ty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat