Otrava jídlem. Jak mazlíčkovi poskytnout první pomoc

01.01.2019 | Bydlení a design

Pokud jste majiteli nějakého domácího mazlíčka, je třeba dávat bedlivý pozor, kde co necháváte. Zejména v období Vánoc, kdy se doma nachází spousta lákavých dobrot, je třeba pečlivě schovávat potraviny, které by mohly našim nenechavým miláčkům ublížit. Které to jsou a jak si v případě, kdy zvíře něco sní, poradit?

Avokádo

V případě, že máte doma papouška, dávejte si velký pozor, abyste na míse s ovocem nenechali ležet avokádo, které by mohl váš mazlíček pozřít. Plod avokáda obsahuje persin, který je pro zvířata jedovatý. U ptáků způsobuje dušnost a otok, který vede k poměrně rychlé smrti. Neplatí to ale pouze pro papoušky, persin je jedovatý i pro ostatní zvířata, i když ne v takové míře. Otrava persinem se projevuje zvracením a průjmem.

Alkohol

Alkohol většině zvířat páchne a nemají potřebu jej ochutnávat. Bohužel se ale najdou i tací zvědavci, které neodradí ani jeho silný zápach. Pravda je taková, že veškerý alkohol je pro zvířata silně toxický! Otrava alkoholem se projevuje podobně, jako u lidí. Dochází ke zvracení, průjmu, potížím s dýcháním, bezvědomí i smrti.

Čokoláda

Čokoláda je toxická zejména pro psy a kočky. Obsahuje totiž theobromin, který vyvolává otravu. Ta se projevuje nejprve zvracením, průjmem, a zvýšeným močením. Následuje srdečním arytmie, zvíře se třese a má křeče. V nejhorším případě stav končí komatem a selháním orgánů. Pozor si tedy dejte na tácy s vánočním cukrovím. Nejen čokoláda může vašemu zvířeti ublížit. V podstatě jsou pro ně škodlivé všechny sladkosti.

Hroznové víno

Otrava hroznovým vínem je mezi zvířaty vcelku novinkou. Zkušenosti jsou však takové, že pozření hroznů vyvolává žaludeční křeče, zvracení a zvíře je extrémně žíznivé. Po otravě může dojít k ledvinovému selhání.

Dlouhý seznam

Pokud hovoříme o potravinách, které jsou nebezpečné pro naše mazlíčky, je seznam poměrně dlouhý. Mezi dalšími potravinami, které se běžně v našich domovech vyskytují a je tak možnost, že by je zvíře mohlo sežrat a otrávit se jimi, patří i ořechy, pórek, česnek, cibule, houby, játra, káva, sůl, syrová vejce a tak bychom mohli pokračovat donekonečna. I tak se mezi chovateli najdou tací, kteří krmí své mazlíčky tím samým, co jedí oni.

První pomoc

Pokud jste neuhlídali chlupatého lupiče a ten vám zbaštil krabici cukroví nebo něco jiného, z čeho by mu mohlo být zle, v první řadě kontaktujte veterináře a ten vám doporučí nejvhodnější postup. Pokud není situace příliš vážná, můžete zvířeti podat černé uhlí, dostatek vody a pokud netrpí bolestmi (se kterými už by měl být u veterináře), přimějte zvíře k pohybu. Vezměte jej na procházku nebo si doma hrajte. Rozhodně mu nedávejte žádné jiné jídlo. Do vytrávení by zvíře mělo být bez jídla a poté lze pomalu začít podávat dietní krmivo. Například vařené kuře nebo suchá rýže. Pokud se však stav zvířete nelepší, či zvíře nežere, neváhejte a jeďte s ním k lékaři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat