Moc jídla zabíjí: Obezita výrazně zkrátí délku psího života

Chovatelé psů často nedbají na biologické vlastnosti těchto šelem vyvinuté miliony let trvající evolucí. A tak svým čtyřnohým miláčkům zapomínají dopřávat jednou týdně hladovku, přehánějí doporučenou denní dávku potravy s ohledem na tělesnou hmotnost a podávají psům potraviny, které jim škodí. Výsledkem jsou obézní psi, kterým tukové polštáře škodí ještě víc než lidem.

Podle britských veterinářů přitom mnohaletý výzkum u tisíců psů dokazuje, že obezita zkrátí život tohoto zvířete o dvacet procent. Obézní psi umírají v průměru o dva a půl roku dříve než psi se zdravou tělesnou hmotností. Vyplývá to ze sledování padesáti tisíc psů po dobu dvaceti let a u dvanácti nejoblíbenějších plemen.

Veterinární vědci z University of Liverpool přitom zjistili, že u větších plemen je obezita méně škodlivá než u středních a malých. Ale délku života zkracuje u všech.

„U mnoha chovatelů je dávání jídla od stolu a zbytků psovi projevem citu vůči tomuto zvířeti. Majitelé si pak neuvědomují, že jejich pes je obézní, mnoho vůbec netuší, jak moc jim to škodí. Pečlivý výběr potravy pro psa zásadně ovlivňuje jeho zdraví a délku života. Majitelé by si měli uvědomit, že to, jak dlouho s nimi jejich miláček bude na světě, ovlivňují sami tím, čím ho krmí a v jaké kondici ho udržují,“ varuje profesor Alex German z University of Liverpool.

Obézní Alík

Říkáte si, že vlastně nevíte, jak štíhlý či kulatý by váš psí mazlíček měl být? U každého plemene je to jiné, nicméně obecně platí, že psovi by měly jít snadno nahmatat poslední žebra. Pes s velkou nadváhou má problém s pohyblivostí, rychle se zadýchává a často během chůze odpočívá. Nejlépe stav vašeho psa zhodnotí veterinární lékař, který může vyloučit i jiné zdravotní problémy, které mohou mít podobné příznaky. Pokud si tedy nejste jistí, raději jej navštivte. Určitě vám i poradí, jak pejskovi pomoci zhubnout a vrátit jej zpět do kondice.

U pejska s nadváhou je potřeba postupovat pomalu a plynule. Nemůžeme jej hned zapřáhnout do velké fyzické zátěže, jelikož s takovým břemenem váhy navíc velice trpí klouby a kosti. Proto zezačátku postačí klidné procházky. Také trávení a zažívání není dobré vystavit náhlé změně. Krmení bychom tedy měli měnit a ubírat postupně, nejlépe podle rad a pokynů specialistů.

Stále bychom měli sledovat celkový stav zvířete, jeho elán, náladu, dále srst, zda je lesklá či matná nebo nevypadává a pak také výkaly, jejich množství, strukturu a pravidelnost vyprazdňování. V případě podezření na jakékoli problémy je vhodné kontaktovat vašeho zvířecího lékaře a nechat pejska prohlédnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat