Máte rádi vintage a provence nábytek? Vytvořte si ho sami

04.05.2019 | Bydlení a design

Ačkoli se oba tyto styly vyznačují především ošoupaným a oprýskaným designem, těší se tento způsob úpravy nábytku stále větší oblibě. Jedním z důvodů je jednoduchost výroby, ale také možnost vdechnout starým kouskům, které již vyšly z módy, nový život.

V čem se liší?

Styl Provence je připsán především jižní Francii, která překypuje levandulovými políčky, kamennými domy a také charakteristickou výbavou domácnosti. V odlehlých oblastech farmáři neměli mnoho možností, jak své domy zútulnit, a proto býval jejich nábytek poněkud „ošuntělý“, přestože Francouzi jinak vyráběli nábytek velmi elegantní a vkusný, zub času se na něm ale chtě nechtě podepsal. Výbava zdejších vesnických domů se pak stala neodmyslitelným doplňkem tamní romantické oblasti.

Styl vintage má s Provence dost společného, tímto názvem ale označujeme v podstatě cokoli, co je staré. Ačkoli je mnoho předmětů stále novějších, než ty z Provence. Nejčastěji se jedná o doplňky a výrobky, které jsou vytvořeny ručně a jejich historie sahá do období dvacátých až padesátých let.

Oblečte nábytek do nového kabátu

K výrobě vlastního kousku nábytku ve starém stylu budete potřebovat jen brusný papír, štětec tmavší základovou barvu a svrchní barvu ve vámi zvoleném odstínu a vodou ředitelný matný lak. Nejčastěji používaným typem barev jsou akrylové v odstínu bílé, šedé, olivové či béžové.

Základem všeho je dokonalé obroušení původního laku a zdrsnění podkladového nátěru. Poté co brusným papírem opracujete plochy a záhyby, nábytek otřete vlhkým hadrem, abyste ho zbavili prachu a nechte oschnout.

Jako první přijde na řadu základová barva v tmavším odstínu, než je ta, která ji bude krýt. To proto, že po následném nanesení druhé barvy budete nábytku vdechovat starodávný vzhled jemným probroušením na spodní nátěr.

Postaršovací kouzlo

Když máte celý kus natřený základovou i svrchní barvou dokonale suchý, můžete přejít k nejdůležitějšímu kroku, který váš kousek přemění v poklad z půdy. Vezměte kousek brusného papíru a jemně s ním přejíždějte po hranách nábytku. Netlačte příliš, abyste se neprobrousili až pod základový nátěr. Lehce můžete zbrousit také plochy, aby byl výsledek výraznější. Na závěr celé dílo přelakujte bezbarvým, matným lakem, abyste barvu dobře zafixovali.

Nezapomeňte na doplňky

Ať už dáte přednost Provence nebo vintage stylu, nezapomínejte, že to, co dělá domácnost útulnou, jsou především doplňky. Polštářky, vázičky, dřevěné dekorace, sušená levandule, oprýskané rámy obrazů, závěsy, krajky atp. k oběma stylům rozhodně patří. Nebojte se experimentů a zrecyklujte předměty, které by jinak skončily v popelnici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat