Vybírání mopem: Poradíme, který bude pro podlahu ten pravý

09.07.2019 | Bydlení a design

Dřevěná, laminátová, dlažba nebo lino? Ne každý mop se hodí na každý typ podlahy, přestože výrobci slibují opak. Výběrem kvalitního mopu si nejen ušetříte práci, ale také výrazně prodloužíte životnost vaší podlahy. Podle čeho vybírat?

Dřevěná podlaha

Jestliže máte v domě dřevěnou podlahu, je nutné vědět, zda je její povrch lakovaný nebo ošetřený oleji. V obou případech by krátkodobý styk s vodou neměl činit dřevu žádné větší potíže, přesto byste se měli vyvarovat častého a přílišného namáčení.

Pro její údržbu za mokra jsou nejvhodnější mopy s krátkým chlupem, ideálně z mikrovlákna, které má schopnost přitahovat k sobě nečistoty a zároveň není tolik nasákavé a podlahu zbytečně nemáčí.

Pro vytírání dřevěné podlahy vybírejte vždy jen ty přípravky, které jsou na její údržbu přímo určené!

Laminát

Laminátové podlahy jsou poměrně odolné, pokud ale nejsou odborně položeny a mezi jednotlivými dílci jsou byť jen mikroskopické spáry, může voda, která se do nich dostane, podlahu rychle zničit.

Stejně jako u podlah ze dřeva je nutné i u těch laminátových používat mop s nízkým chlupem s kvalitním ždímacím systémem.

Dlažba

Dlažba je velmi odolný materiál, u kterého se nemusíte bát znehodnocení vlivem použití většího množství vody. Její součástí jsou však spáry, které se používáním podlahy zanáší a špína se z nich dostává jen špatně.

Pro tento typ podlah je vhodnější mop s třásněmi nebo delšími smyčkami, které špínu i v místě spár pořádně odmočí a dostanou se až k ní. Ploché mopy nejsou pro dlažbu příliš vhodné, nedostanou se totiž dobře do všech spár.

PVC a lino

Mnoho lidí vůbec netuší, že mezi PVC a linoleem je velký rozdíl. Linoleum je totiž přírodní materiál, kdežto PVC je jeho syntetická forma. Obojí snese v podstatě jakýkoli typ mopu, spíše však dbejte na správný výběr čisticích prostředků. Na linoleum, marmoleum nebo korek nesmí přijít přípravky s obsahem chlóru, který by mohl krytinu zničit.

Hranatý, nebo kulatý?

Výběr samotného tvaru mopu závisí již na vkusu každého uživatele. Co si ale budeme povídat, místnosti jsou většinou hranaté, že? Mají rohy a i v rozích je třeba uklízet a čas od času je vytřít, což se vám s kulatým mopem povede jen těžko. To samé platí u schodiště. Máte-li v domě schody, sáhněte spíše po hranatém mopu, se kterým se vám budou tato místa lépe uklízet.

Naopak v malých a členitých prostorech koupelny spíše oceníte provázkový mop, který spolehlivě vyčistí i ta nejhlubší zákoutí a dostane se do úzkých míst.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat