Jak vybrat tu nejlepší sekačku pro vaši zahradu

22.07.2019 | Bydlení a design

Sekačka je pomocník, od kterého očekáváme dobré výsledky po dlouhá léta. Abyste se však na svůj stroj mohli spolehnout a zároveň se vyhnout zbytečnému úsilí, je potřeba vybrat tu správnou. Výběr vhodné sekačky se odvíjí nejen od jejích funkcí, ale také uspořádání a typu vaší zahrady.

Elektrická

Elektrické sekačky jsou vhodné do menších a členitějších zahrad, ve kterých oceníte nižší váhu a snadnější manipulaci. Nevýhodou je však nutnost neustálého přístupu k elektřině a přeskakování elektrického kabelu, což může být pro mnoho majitelů obtěžující.

Další volbou může být sekačka s dobíjecím akumulátorem, která vás zbaví potíží s rozmotáváním „prodlužováků“. Počítejte však s vyšší pořizovací cenou.

Benzinová

Benzinové sekačky jsou skvělými pomocníky pro větší zahrady nebo místa, kam žádný proud nedosahuje. Jsou však o poznání těžší než sekačky elektrické, což může znesnadňovat manipulaci starším či slabším lidem. Zejména máte-li zahradu v kopci, dejte si pozor na to, kolik sekačka váží, až ji budete vybírat.

V porovnání s elektrickou sekačkou vyžaduje ta benzínová trochu složitější údržbu. Je nutné pravidelné doplňování oleje a na konci sezony naopak odstranění všech tekutin a řádné vyčištění.

Vřetenová

Vřetenová ruční sekačka je ideální volbou pro menší travnaté plochy. Sice vás bude sekání stát trochu více námahy, trávník se vám ale odvděčí svým dokonalým vzhledem. Vřetenové sekačky se používají k udržování golfových či anglických trávníků, které se pyšní svojí hustotou a zdravým vzhledem z jediného důvodu. Vřetenové sekačky totiž stébla trávy neurážejí rotujícím nožem tak, jako sekačky benzinové či elektrické, nýbrž je stříhají pomocí ostrých čepelí. Tráva se tedy rychleji regeneruje a je zdravější.

Šířka záběru

Zvolit největší sekačku s nejširším záběrem může být lákavé, pokud ale nemáte trávník jednoduchého tvaru a bez záhonků či jiných detailů, raději zvolte menší variantu do šířky záběru 46 centimetrů. Manipulace bude snadnější a projedete pohodlně i užší či členitější zákoutí vaší zahrádky.

S pojezdem, nebo bez?

Pokud nemáte skutečně malou zahradu, vyplatí se si za model s pojezdem připlatit. Pojezd vám značně usnadní práci i manipulaci s těžším strojem, zejména ve svažitém terénu.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat