Využití esenciálních olejů v kuchyni. Pomohou s úklidem i spáleninami

Nejen přípravek na nádobí a písek je v kuchyni užitečný. Pokud máte po ruce i esenciální oleje, mluvte o štěstí. Konkrétně ten levandulový pomůže při popáleninách nebo proti bakteriím! Máte ho?

Esenciální oleje lze je použít při čištění kuchyňských pracovních desek, nebo zajištění „správného“ a voňavého prostředí. Které byste si určitě měli obstarat? Záleží, co vás trápí.

Zaneřáděné pracovní desky

Kuchyně se neustále mění. Pracovní desky se k přípravě jídla používají několikrát denně, takže jsou otevřené nečistotám a bakteriím. Naštěstí mnoho éterických olejů má antibakteriální vlastnosti. K takovým patří olej z černého pepře (Piper nigrum).

Ve studii o antibakteriální aktivitě černého pepře zveřejněné v časopise Indian Journal of Natural Products and Resources, výsledky ukázaly, že tento zázrak inhibuje růst bakterií, jako je Staphylococcus aureus a Escherichia coli. Proto zkombinujte esenciální olej z černého pepře s esenciálním citronem a hřebíčkem, přidejte bílý ocet a tuto silnou čisticí směs použijte na pracovní desky. Buďte si však vědomi toho, že jak černý pepř, tak hřebíček může způsobit podráždění kůže. Citronový esenciální olej se také nehodí pro citlivou pokožku.

Nežádoucí pachy

Přestože kuchyně může být plná provokujících vůní linoucích se z potravin, život trochu komplikují zápachy, které pronikají z odpadkového koše nebo odpadu. Studie však prokázaly, že proti houbám ve vzduchu a s nimi spojenému nežádoucímu odéru působí hřebíčkový éterický olej, nebo olej levandulový. Sázkou na jistotu je pak směs éterického hřebíčku, levandule a eukalyptu. Přidejte pár kapek do aromaterapeutického difuzéru a dejte zápachům vale.

Podpoření harmonické nálady

Esenciální oleje lze použít i k vyvolání určité nálady. Ke kuchyni se přitom vyloženě hodí vanilka, skořice nebo muškátový oříšek. Oblíbené je také aroma kávy nebo čokolády. Všechny tyto éterické oleje mohou být rozptýleny v difuzéru. Večírek nebo slavnostní oběd může začít!

Ošetření popálenin

Popáleniny patří k běžným kuchyňským nehodám. Levandulový éterický olej je známý při léčbě traumatického poranění způsobeného právě popálením. Smíchejte pár kapek s mlékem, aby se podpořil efekt „chlazení“. (Pro normální použití u dospělých použijte 2 % ředění.) Polovina této dávky připadá na malé děti, seniory a těhotné. Naneste na pleť a nechte působit.

Dezodorace podlah

Podlahy v kuchyni a okolo ní se špiní od rána do večera. Z tohoto důvodu seznamte jedlou sodu s esenciálním olejem levandule. Naneste malé množství směsi na koberec a vysajte. Pokud máte holé podlahy, jako je linoleum nebo dlažba, smíchejte směs s vodou a podlahu vytřete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat