Rostliny jsou vůči herbicidům nejcitlivější při západu slunce

Rostliny mají biorytmy jako všechny živé organismy na této planetě. Její rotace a střídání světla a tmy v živé přírodě vytvořily cykly, které mění během dne fyziologické vlastnosti organismů. A rostliny jsou tak v každou část dne jinak náchylné k poškození. Nejcitlivější jsou brzy ráno a večer při západu slunce. Tehdy je také nejlepší aplikovat herbicidy, ať už přírodní, či chemické. Těch chemických, které jsou kontroverzní kvůli negativním vlivům na lidské zdraví i pro ostatní živé organismy, však při západu slunce stačí aplikovat mnohem méně než v jinou část dne.

„Díky této studii budeme schopni nově definovat použití některých chemických přípravků v zemědělství, abychom využili biologické hodiny rostlin a omezili množství použitých pesticidů,“ míní doktor Antony Dodd z University of Bristol.

Podobně jako herbicidy u rostlin fungují u člověka léky odlišně v každou část dne. Kupříkladu aspirin (kyselina acetylsalicylová) má daleko silnější účinek v noci, nejslabší ráno. A uživatelé léků vědí, že některé musejí podle doporučení lékaře brát ráno, jiné večer. To proto, že jejich účinnost se při správném načasování zvyšuje.

Vědci z Oregon State University zjistili, že také insekticidy jsou nejúčinnější večer. Stačí jich k ošetření rostlin aplikovat mnohem méně než ráno nebo přes den.

„Jakýkoli výzkum, který nám umožní snížit množství používaných herbicidů a pesticidů, je velmi cenný, jak ekonomicky, tak pro životní prostředí,“ dodává doktor Dodd.

A jak si poradit se škůdci a plevelem šetrně s pomocí přírody?

S plevelem zatočí voda z brambor

Rozhodně nevylévejte vodu, ve které jste vařili brambory k večeři. Bude se vám hodit! Vývar z nich je totiž bohatý na herbicidní toxiny, takže vás zanedlouho zachrání od nechtěných výhonků, jejichž likvidací si tolik namáháte záda.

Houby na stromech zlikviduje česnek

Chcete-li se zbavit hub u paty stromů, využijte česnekové kouzlo – rozetřený stroužek česneku rozmíchejte v troše olivového oleje, přidejte 1/2 litru vody a pár kapek mycího prostředku na nádobí. Směs důkladně protřepejte a uchovejte 24 hodin na temném místě, neprodyšně uzavřenou. Následně nařeďte vodou a přípravek nastříkejte na postižená místa.

Mšice zlikvidují nedopalky z cigaret

Ideální a navíc hezké je, když mezi květiny, které jimi nejvíce trpí (řeřichy, růže), nasázíte afrikány. Růže napadené mšicemi se dají také kropit vodou, ve které se vylouhovaly zbytky cigaret – pochopitelně bez filtru a papíru. Po několika takových sprchách jsou květiny čisté a bez poskvrnky. Pokud patříte mezi nekuřáky a nemáte k dispozici „materiál“, stejně účinná je i mýdlová voda (ideálně neparfémované mýdlo).

Slimáky pozvěte na pivo

Co si budeme povídat, přípravky proti těmto živočichům bývají poměrně drahé a ne každý je k nim svolný. Tak proč nezkusit něco levnějšího? Skvěle fungují zapuštěné nádoby s pivem, které jsou pro slimáky přímo neodolatelné. Obsah nastražené „pasti“ pak můžete vylít na kompost a je po starostech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat