Kočky jsou na svém chovateli závislé stejně jako psi

Ačkoli domestikace psů a koček trvá tisíce let, vztah mezi člověkem a kočkou nemá takovou kvalitu jako vztah mezi člověkem a psem. Kvůli tomu však mnozí lidé trpí předsudky a nahlížejí na kočky jako na zcela „asociální“ tvory. Jenže stále více výzkumů naznačuje, že ačkoli kočku nelze vychovat k takové poslušnosti jako psa, není na svém majiteli nezávislá. A nejnovější experimenty z Oregonu dokazují, že je na něm závislá i tehdy, když má ke svému majiteli úzkostně vyhýbavý vztah. Kočka však na rozdíl od psa neumí chápat lidské emoce a také na ně nereaguje.

Úzkostné kočky

Stejně jako lidé i kočky si můžou tvořit vztah ke svému chovateli bezpečný, nebo úzkostný s tendencí vyhýbat se mu. Stále ale k němu vztah mají. Naznačuje to studie etologů z Oregon State University.

Podle nich také neplatí, že většina koček má právě úzkostně vyhýbavý vztah s majitelem. Pětašedesát procent koček má naopak vztah bezpečný, chovatele a jeho pozornost vyhledává a vyžaduje.

Z experimentálního výzkumu autorů z Oregonu ale především vyplývá, že i úzkostné kočky vyžadují přítomnost chovatele. I když se k němu hned nehrnou, a dokonce se mu vyhýbají. Z experimentů v cizím prostředí, v němž se chovatel opakovaně objevoval a mizel, vyplývá, že kočky bez ohledu na typ připoutání ke svému chovateli vykazují zvýšený stres, když chovatel zmizí, ale naopak se uklidňují, když se v jejich blízkosti vyskytuje.

„Kočky, které mají úzkostný vztah, můžou od chovatele utíkat, skrývat se před ním a chovat jako blázni. Lidé přitom stereotypně tvrdí, že se tak chová většina koček. Ale většina koček naopak používá chovatele jako zdroj bezpečí. Kočka je na vás závislá, aby se cítila bezpečně, když je zrovna ve stresu,“ tvrdí doktorka Kristyn Vitaleová z Oregon State University.

Ačkoli tedy kočky vyžadují majitele k tomu, aby se uklidnily, nejsou schopny mu to vracet. Což umějí psi. Ti totiž umějí číst a chápat emoce člověka, svého chovatele, a reagovat na ně adekvátně. Když je člověk smutný, pes to cítí a reaguje, snaží se ho rozveselit či mu být na blízku. Kočce je emoční stav člověka jedno.

Milující psi

Etologové z Marylandu v experimentálním výzkumu prokázali, že psi skutečně chovatelovy emoce cítí a poznají. Navíc třikrát rychleji reagují na to, když je jejich pán rozrušený či smutný. A běží ho utěšit.

Tým vědců z Johns Hopkins University testoval čtyřiatřicet psů. Sledoval jejich chování během dne a reakce na různé emoční stavy majitele. Psi třikrát rychleji reagují na pláč a rozrušení pána a běží ho utěšit.

„Zjistili jsme, že psi nejenže vnímají, co jejich majitel cítí, ale když pes ví, jak pána utěšit, pak překoná i překážky, aby se k němu dostal a konejšil ho,“ tvrdí doktorka Emily Sanfordová z Johns Hopkins University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat