Výchovu domácích mazlíčků nelze podceňovat

Domácí mazlíčky si pořizujeme proto, abychom je milovali a měli věrné společníky. Často se je ale snažíme vychovávat a přetvářet k obrazu svému, aniž bychom si uvědomovali, že zvířecí mozek není nastaven na lidskou morálku. A děláme i jiné chyby, které z našich zvířat často činí znuděné anebo naopak energií překypující tvory. Tohle jsou ty nejčastější.

Trestáme

Každé zvíře, které žije s člověkem, by mělo být vychováváno tak, aby si vypěstovalo respekt k osobě, kterou má následovat. Je jasné, že pokud náš mazlíček dělá něco, co se nám nelíbí, je třeba mu to dát najevo. Často ale zapomínáme, že zvířecí mozek neumí chápat lidské požadavky tak, jak bychom si představovali. Pakliže na vás pes skočí, vy ho odstrčíte a důrazně řeknete „ne!“, zvíře to nejspíš pochopí a tak je to správně. Pokud ho však seřežete, protože vám snědl večeři, když jste si odskočili od stolu, rozhodně tím ničemu neprospějete. Zvířata jsou stále zvířaty a jejich hlavní náplň života je jíst a přežít. Váš pes asi nebude vůbec moudrý z toho, co se událo. A nejspíš to udělá znovu. Je třeba myslet jako on, nikoli chtít po něm, aby myslel jako vy.

Dopřáváme jim

Další a velice častou chybou je krmení zvířat potravinami, které do jejich žaludku vůbec nepatří. Sušenky, uzeniny, ale ani jídlo, které běžně vaříte k obědu, by váš mazlíček vůbec neměl ochutnat. Krmte je jen kvalitním krmivem, které je určeno přímo pro něj. To samé platí pro pamlsky. Jistě, že jedna kostička čokolády ho s největší pravděpodobností nezabije, ale z dlouhodobého hlediska je to pro zvířata skutečně nepřínosné.

Nevěnujeme se jim

Mnoho majitelů své mazlíčky miluje, ale po většinu dne si jich nevšímá nebo s nimi vůbec není. Zvířata se pak povalují po domě, spí a čekají na jednu ze dvou desetiminutových procházek, které jsou často jedinou náplní jejich běžného dne. Není se čemu divit, když začnou venku utíkat, likvidovat domácnost nebo svou roli lenocha přijmou a stanou se z nich nemastní a neslaní, často obézní jedinci. Pravidelnou aktivitou byste měli zabavovat nejen psy, ale kterákoli zvířata, která vlastníte. Snad jen s výjimkou rybiček nebo plazů.

Dovolujeme jim příliš

Spaní v posteli, ležení na sedačce, olizování obličeje… to jsou klasické obrázky z domácností, kde po čase zvíře získá nadvládu nad člověkem, aniž by si to majitel uvědomoval. Přehnaná benevolence může vyvrcholit i napadením slabší osoby, případně dítěte. Pokud pes může na postel a tu mu obsadí novorozený člen domácnosti, mohou být následky fatální, přestože byl až doposud samá láska. Zvířata by měla znát své hranice, za které by jim jejich majitel nikdy neměl dovolit zajít.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat