Sekáním trávníku mnohonásobně zvýšíte počet hmyzu

Britští vědci vyzvali veřejnost, aby letos sekala trávníky jen jednou měsíčně. Právě Spojené království je domovinou kratičkého zeleného koberce, ale kvůli suchu a úbytku včel a čmeláků se volá stále častěji po kvetoucích trávnících. Podle výzkumu z Británie je rozdíl mezi jednou a dvakrát měsíčně sekaným trávníkem ohromný. Počet květů plných pylu a nektaru, který včely konzumují, se zvýší desetkrát.

Když se totiž seká jednou měsíčně, stíhá vykvést bíle kvetoucí jetel plazivý, který poskytuje včelám a čmelákům bohatou pastvu. Kvetou také popence, sedmikrásky, pampelišky a další nektarodárné a pylodárné rostliny.

Čím méně se tráva seká a čím více týdnů mezi jednotlivými sečeními uběhne, tím více rostlin vykvete. A tím bohatší pastva se nabízí hmyzu. Na kvetoucích rostlinách se živí také motýli a další členovci.

V mnoha zahradách není nezbytné sekat neustále veškerou plochu. Stačí tvořit pravidelně sekané chodníky a větší celky sekat méně často

„Množství květů, a tedy i nektaru a pylu, které se objeví na trávníku sekaném jen jednou měsíčně, je ohromující… Ve všech zahradách, malých i velkých, doporučujeme udržovat dvě délky trávníku. Tam, kde se chodí často, sekat častěji, ale ostatní plochu sekat maximálně jednou za měsíc či ještě méně,“ tvrdí botanik doktor Trevor Dines z organizace Plantlife.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat