Oáza klidu přímo u vašeho domu

Aktuální dění zatím příliš nenahrává tomu, aby lidé svoji letní dovolenou trávili v exotických destinacích u moře. Řada z nich tak během prázdnin vymění prosluněnou pláž za bezpečí domova. I když to nemusí znít jako dokonale strávené léto, opak je pravdou. Pokud si člověk terasu přizpůsobí svým potřebám, může se i na ní pohodlně slunit, grilovat, případně se zchladit ve vodě. Upravit ji lze bez problémů do léta, aniž by bylo nutné chodit do obchodu. Výběr i nákup jde totiž vyřešit i online. Na co se tedy při vybudování dokonalé terasy nejen pro letošní léto zaměřit?

Dlažba jako základní prvek

Základem každé terasy je kvalitní podlaha. Mezi nejodolnější, a přitom designově působivá řešení patří jednoznačně keramická dlažba. V tloušťce 2 cm ji lze přitom položit hned třemi různými způsoby – do štěrku, na terče nebo do trávy. „Díky variabilitě venkovních dlažeb tloušťky 2cm je možné pokládku přizpůsobit podkladu. Pokud máte pro terasu již připravený betonový podklad, je nejlepší položit dlažbu na terče. Pokud upřednostňujete menší stavební úpravy, je možné dlažbu položit jednoduše do trávy. Ideálním kompromisem je pak pokládka do štěrku. Zde není nutné vytvářet betonovou desku, stačí štěrkové lože, které zajistí i perfektní odtok vody,“ popisuje jednatel firmy M.B.KERAMIKA Martin Bezděk.

Koupání jako u moře

Pokud chce uživatel dokonale napodobit atmosféru dovolené u moře, nemělo by na jeho terase chybět místo ke koupání. Fanouškům hotelového povalování postačí obyčejný bazén. Na své si však přijdou i ti, kteří k moři jezdí kvůli slané vodě a vlnám. Instalace solnizační jednotky není finančně náročná, slaná voda v bazéně se navíc snadno udržuje. Tímto se člověk vyhne chloru a dalším chemickým prostředkům, takže se v bazénu mohou koupat i lidé s citlivější pokožkou. Kdo si na dovolené nejvíce užívá skákání ve vlnách, může si do domácího bazénu pořídit také techniku vytvářející vlnobití.

Terasa pro grilování

K létu neodmyslitelně patří grilování s rodinou a přáteli. Je však vhodné této činnosti svou terasu přizpůsobit. Nejjednodušším řešením je zvolit gril na dřevěné uhlí. V takovém případě není nutné řešit přívod elektřiny nebo plynu. Pokud se člověk přece jen rozhodne pro technicky náročnější varianty, je před koupí grilu nutné řešit, jestli bude přívod elektřiny nebo plynu na terasu technicky proveditelný. Výhodou je v tomto případě zejména fakt, že před grilováním nemusí složitě roztápět gril na uhlí. Zahradní grilování zjednoduší a zpříjemní také přívod vody, aby návštěva nemusela neustále vstupovat do domu. Z hlediska uskladnění je ideálním řešením menší kůlna, garáž či sklep, do kterého je možné gril uložit. Ne vždy je však tato možnost realizovatelná. Minimum, které by měl pro gril každý udělat, je schovat jej pod stříšku a zakrýt kvalitním ochranným obalem, aby se minimalizovalo riziko poničení při nevhodném počasí.

Sladění terasy a interiéru

Zpět ještě k volbě dlažby. Kromě technických vlastností se uživatel při volbě dlažby zaměřuje i na vzhled, poměrně častým jevem je tak snaha o maximální sladění venkovních prostorů terasy s vnitřkem domu nebo chaty. Nicméně dlažba do exteriéru musí splňovat jiné podmínky než interiérová dlažba. Řešením, které poskytují někteří výrobci je nalepit dlažbu tloušťky 1 cm dovnitř a dlaždice tloušťky 2 cm, které se lepit nemusí použít na terasu. Designové propojení je v tomto případě dokonalé. Z hlediska aktuálních trendů jsou velmi vyhledávaným řešením dlaždice imitující přírodní materiály, jako je například dřevo či kámen. Velkou výhodou je, že imitace nemá negativní vlastnosti samotného dřeva. Nenavlhne, nezdeformuje se a mnohem více vydrží. Skvělou službu tak bude dělat mnoho let. Každý rok však přibývají nové a nové designy. Letos například dlažba v imitaci patchworku nebo imitaci kovu pokrytého měděnkou. Zákazník si libovolný design může vybrat buď na prodejně, nebo prostřednictvím online centra, kde mu s výběrem pomohou odborníci, stejně jako na prodejně. Inspirovat se může fotografiemi z realizací našich zákazníků a využít může také video prohlídky, produktová videa či prohlídky v reálném čase prostřednictvím videohovorů. U vybraných sérií je možné i zaslání vzorku dlažby,“ říká Martin Bezděk. 

Odolnost i soukromí

Aby celá terasa ladila, neměl by její uživatel opomenout ani ty nejmenší detaily v podobě zahradního nábytku. Před samotným výběrem je potřeba rozmyslet se, kde budou jednotlivé kusy umístěny. Pokud ví, že bude zahradní nábytek stát pod střechou či v zimní zahradě, může volit i méně odolné materiály. V opačném případě je potřeba vybrat odolnější materiál, jako je například hliník. Při umisťování lehátek, stolů a dalších kusů je potřeba myslet také na přítomnost sousedů. Zatímco pro léto u moře jsou typické spíše zaplněné pláže, na vlastní terase si člověk může dopřát dostatek potřebného soukromí. Vhodným řešením může být například živý plot, který je zároveň efektivní dekorací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat