Polopravdy o hygieně v domácnosti

Na téma čistoty v domácnosti koluje nespočet různých mýtů a polopravd. Co je ve skutečnosti pravda a co naprostý nesmysl?

Mělo by se syrové kuřecí maso před vařením umýt? Opravdu mýdlo zabije bakterie? Tolik mýtů, jako kolem hygieny v domácnosti, asi žádné jiné téma nemá. Mnohé z nich jsme si převzali od našich rodičů a prarodičů, aniž bychom pátrali po tom, zda jsou nebo nejsou pravdivé. Tak jak to tedy je?

Horkovzdušné sušáky na ruce jsou hygienické

V posledních letech se ve veřejných prostorách začaly používat takzvané jet-air sušáky, protože za velmi krátkou dobu dokážou ruce osušit a jsou mnohem šetrnější k prostředí než papírové ručníky. Ale jsou i hygieničtější? Vůbec ne! Jak zjistila jedna studie univerzity ve Westminstru, která ukázala, že horkovzdušné sušáky dokážou zárodky různých onemocnění rozptýlit až do okruhu asi 3 metrů. Naproti tomu s normálním sušákem nebo papírovými ručníky se viry rozšíří na vzdálenost jen asi 25 až 75 cm.

Toaleta je nejšpinavější místnost v domě

Špatně! Mnohem větší zdroj bakterií je houbička na nádobí. Záchodové prkénko je suché a studené a bakterie mají radši prostředí vlhké a teplé. Vlhkost a zbytky jídla na houbičce podporují růst bakterií, takže jejich výskyt je až 400krát větší než na záchodovém prkénku.

Špína vzniká z ničeho

Také už jste se sami sebe ptali, odkud se všechen ten prach v bytě bere? Největší část špíny máme na svědomí my sami. Protože když bychom si prohlédli prach pod lupou, zjistíme, že obsahuje především šupinky kůže, vlasy a textilní vlákna. A při asi 40 000 kožních buněk, které člověk ztratí každou minutu, už se té špíně a prachu ani nedivíme. To taky vysvětluje, proč máme v domě najednou více prachu po návštěvě – více lidí produkuje více prachu!

Syrové maso je nutné vždy umýt

Kuřecí maso sice může být napadeno bakteriemi salmonelly, umýt ho ale před přípravou může být spíše kontraproduktivní. Protože teprve díky tekoucí vodě a následně odletujícím kapkám se salmonella rozšíří. Místo toho stačí maso pořádně povařit, abyste všechny možné zdroje nemocí zničili.

Skvrny vyčistíte jen horkou vodou

Mnoho lidí při čištění následuje mantru: čím víc horká voda, tím lepší – protože jen tak zmizí skvrny a bakterie. Ale to je velký omyl, protože většina čisticích prostředků funguje lépe s vodou studenou. Naproti tomu při umývání nádobí je teplá voda smysluplná, aby se mohl lépe rozpustit usazený tuk.

Bakterie v mrazáku umírají

Při -18 stupních se zastavují životní procesy bakterií a nedokážou se dále rozmnožovat – ale nejsou mrtvé. Jakmile potravina rozmrzne, začnou bakterie zase pracovat. Při pokojové teplotě se jejich počet zdvojnásobuje každých 20 minut.

Prkénka na krájení jsou semeniště bakterií

Pokud je čistíte opravdu pořádně, můžete dřevěná nebo plastová prkénka klidně používat. Dřevo má navíc díky pryskyřici a éterickým olejům baktericidní vlastnosti, některá dřeva dokonce kromě toho obsahují kyselinu tříslovou, která je sterilizační. Dřevo také rychle schne, což bakterie zabije ještě dodatečně. Dřevěná i plastová prkénka můžete dát do myčky, přičemž při nastavení programu na 60 stupňů všechny bakterie spolehlivě zabijete také.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat