Květina si umí říct o přesazení

Malý plastový květináček, ve kterém si koupenou květinu přineseme domů, často vložíme do nějakého většího a hlavně hezčího obalu. Ale dříve nebo později z něj květina vyroste a je čas ji přesadit. Podle jakých signálů to poznáte?

Máte rádi živé květiny? Pak asi určitě znáte ty malé plastové květináče, ve kterých se normálně květiny prodávají. Ovšem většinou jsou v tomhle květináči rostlinky už delší dobu. Kořeny už jsou velké, a proto byste neměli čekat příliš dlouho než ji přesadíte. Po tom, co si ji přinesete domů, to trvá tak nanejvýš několik týdnů, než ji pořídíte něco většího.

Jak poznáte, že už je čas

Existují jisté znaky, podle kterých můžete rychle poznat, jestli je rostlina už připravená na přesazení. Prohlédněte si proto pečlivě vnitřní plastový květináč. Nesnaží se už třeba vylézt kořeny dnem? A pokud rostlinku z květináče vyjmete a zjistíte, že její kořeny rostou už do kruhu a nemají moc místa, je nejvyšší čas na nový květináč.

Dalším znakem jsou nažloutlé listy. Ačkoli květinu zaléváte stále stejně – tedy ani příliš málo, ani příliš hodně – a přesto má žluté listy, může být důvodem právě nedostatečně velký květináček.

Správné přesazení

Nejdříve květináč lehce dvěma prsty zmáčkněte, abyste uvolnili hlínu a kořeny. Pak opatrně uchopte celou rostlinku a vytáhněte z květináče. Pokud to nepůjde úplně lehce, zkuste lehkým protočením květinu z květináče uvolnit. Jakmile se vám to podaří a květina je venku, můžete tu část s hlínou a kořeny lehce promnout, abyste kořeny zbavili přebytečné hlíny.

Nový květináč by měl být tak velký, aby mezi kořeny a okrajem byl volný prostor o dvou až třech centimetrech. Navíc je dobré, aby měl na dně dírky, kudy může odtékat přebytečná voda. Pokud už máte připravený květináč bez otvorů, položte na jeho dno alespoň několik oblázků. Potom ho naplňte asi do poloviny hlínou a usaďte do něj rostlinku. Další hlínu nasypte kolem kořenů a nahoru, lehce přimáčkněte a ihned zalijte. Přebytečnou vodu nechte odtéct, a potom můžete dát do okrasného obalu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat