Psi jsou přítelem člověka minimálně jedenáct tisíc let

Proč má člověk a pes tak výjimečný vztah? Může za to zřejmě velmi dlouhá koevoluce, tedy dlouhodobé sdílení přírodního výběru. Oba druhy savců totiž žijí bok po boku minimálně jedenáct tisíc let. Dokazuje to nejrozsáhlejší analýza genů psích plemen z Afriky, Asie, Austrálie, Evropy a Ameriky. Tato zvířata člověk začal chovat ještě jako lovec sběrač na konci poslední doby ledové dlouho předtím, než se stal zemědělcem.

Psi jsou tak prokazatelně nejstarší domestikované zvíře. Před jedenácti tisíci lety se tento druh domestikované šelmy rozdělil na pět různých typů, které se mohly mezi sebou křížit. Pravěké typy byly částečně zamaskovány během kolonizace světa Evropany, kteří své moderní psy zavlekli do všech koutů planety. Nicméně přečtením celé DNA jednotlivých plemen lze odhalit geny náležející původním, pravěkým typům psů.

„Psi jsou opravdu jedineční v tom, že jsou tak zvláštní, pokud se nad tím zamyslíte, když byli všichni lidé ještě lovci sběrači, domestikovali velmi divokého masožravce – vlci nás dodnes děsí v mnoha oblastech světa. Zajímají nás tedy otázky, proč to lidé dělali? A jak se to stalo?“ uvedl pro BBC doktor Pontus Skoglund z Crickova institutu v Londýně.

Dva původní typy psů

Díky genetické analýze dnes víme, že v Evropě před deseti tisíci lety žily dva typy psů, které byly geneticky dost odlišné. Jeden pocházel ze sibiřské oblasti, druhý z Blízkého východu. Jakmile se ale lidé v době bronzové usadili a začali živit jako zemědělci, převládl jeden typ psa, který nahradil oba původní.

„Ačkoli evropští psi, které vidíme dnes, mají tak neuvěřitelné množství tvarů a forem, geneticky pocházejí všichni z velmi málo různorodé skupiny, která existovala,“ dodává doktor Anders Bergström z Crickova institutu.

Z analýzy vyplývá, že třeba plemeno rhodéského ridgebacka má v sobě geny původních afrických psů, plemena mexického naháče nebo čivavy zase geny původních aztéckých psů.

Nejlepší přítel člověka

„Psi jsou našimi nejstaršími a nám také nejbližšími zvířecími partnery. Analýza DNA pravěkých psů nám ukazuje, jak daleko do minulosti sahá naše sdílená historie, což nám určitě pomůže pochopit, kdy a kde tento vztah začal,“ míní profesor Greger Larson z Oxfordské univerzity.

Podle autorů je sdílená historie s kočkami podstatně kratší, zhruba poloviční. Lidé začali tato zvířata chovat asi před šesti tisíci let, když se usadili jako zemědělci a potřebovali své domácí zásoby chránit před hlodavci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat