Sváteční miska pro domácí mazlíčky

Vánoce jsou svátky hojnosti. A rádi dopřáváme nejen sobě a svým blízkým, ale i našim čtyřnohým kamarádům. Právě těm, ač v dobré víře, kolikrát nabídneme pochoutku, která jim může přivodit velké trápení. Nikdo z nás nechce trávit vánoční svátky v ordinaci veterinární kliniky. Které potraviny vás do ní určitě dovedou? A čím naopak můžete mazlíčkům misku svátečně zpestřit? Inspirujte se našimi tipy.

Především je nepřekrmujte. Mějte na paměti, že psi jsou příležitostní lovci a stačí jim větší potrava v delších časových intervalech. To kočky si chodí „zobnout“ menší porce několikrát denně. A většina koček se ani není ochotná přejíst.

Bez cukroví nejsou Vánoce

Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. A asi víte, že pokud ho necháte na dosah psům, moc vám nezbyde. Psům zcela jistě chutná, pro jejich zdraví to ale není nic dobrého. Pokud malý pes sní, byť jen kousek perníčku, je to jako byste si na posezení dali půl krabice vanilkových rohlíčků.

Tip: Nechcete-li svého mazlíčka o vánoční dobroty ošidit, upečte mu třeba sušenky. Není to nic složitého a existuje hned několik variant – s tuňákem, játry, sýrem anebo ovocem či zeleninou. Anebo vsaďte na kupované chuťovky, které mají hlídané vyvážené složení – a existují i ve variantě pro psy s nadváhou.

Kdo by odmítl čokoládu

Zatímco kočky jsou zarputilí masožravci, psi neodmítnou ani dětmi nenáviděnou brokolici. A právě děti by se možná chtěly podělit o čokoládovou figurku. Mezi pejskaři je naštěstí již známo, že čokoláda je kvůli obsažené látce theobromin pro jejich mazlíčky silně toxická. Obzvlášť nebezpečná je čokoláda na vaření. Bílá čokoláda má této látky sice minimálně, ale vysokým obsahem tuku a cukru způsobuje bolestivé křeče. Ještě nebezpečnější než čokoláda je však řada bonbonů a žvýkaček, které obsahují, pro psy škodlivé, náhradní sladidlo xylitol.

Tip: Ideální sladkou psí tečkou je tvaroh rozmíchaný s vajíčkem a pár piškoty. Vyhněte se však dětským piškotům a zvolte ty určené pro psy, které obsahují výrazně méně cukru. Máte-li potřebu svému mazlíčkovi pokrm dosladit, použijte med, který je v malém množství neškodný.

Ovoce není zdravé pro všechny

Věděli jste, že život psa i kočky může vážně ohrozit už pár rozinek? Hroznové víno a rozinky způsobují u našich čtyřnohých parťáků otravu. Projevuje se zvracením, průjmem, nechutenstvím a někdy i nadměrnou žízní. Obzvlášť pozor dejte na to, když kočka nebo pes přestanou chodit na malou. Mohlo by to znamenat problémy s ledvinami, a dokonce i jejich selhání.

Tip: Daleko vhodnějším ovocem jsou pro psy jablka, avšak zbavená jadérek, která obsahují kyanid. Kočce neuškodí třeba pár kuliček borůvek, ale pravděpodobně nad nimi ohrne nos.

Štědrovečerní hostina, jak se patří

Usedáte-li ke štědrovečerní hostině, určitě z ní mazlíčky vynechte. Cibule, kterou obsahuje snad každý bramborový salát, je pro psy i kočky toxická. Smažený kapr je pro ně také nevhodný, ale dáte-li jednu podkovu při porcování stranou a mírně ji podusíte nebo uvaříte v páře, rozhodně nic nezkazíte. Nezapomeňte ji však před servírováním důkladně zbavit ostrých kostiček. Anebo jim můžete v předstihu koupit oblíbenou nebo naopak nezvyklou kapsičku, která má vše ve správném poměru.

Tip: Chcete jim dát aspoň zbylé kostičky? Na vařené drůbeží kosti pozor. Snadno se štěpí a mohou zvířatům poranit tlamu či jícen. Naopak dobře stravitelné jsou syrové kosti, ale psovi dejte jen měkké a pružné kosti z mladých zvířat.

Přípitek nesmí chybět

Popíjení drinků ke svátečnímu setkávání zkrátka patří. Vánoce se neobejdou bez vaječného likéru, svařeného vína, punče, grogu, nebo také piva a vína. Mnohdy bohužel nepřijdou zkrátka ani naši domácí mazlíčci, kteří se neostýchají nabídnout si z volně odložené sklenice. Jakýkoli alkohol je však pro zvířata zcela nevhodný, a to i v malém množství, které se může zdát zanedbatelné.

Tip: Trváte-li na slavnostním přípitku, vsaďte na pár lžic nekořeněného (a nesoleného) vývaru. U koček se rozhodně vyhněte podávání mléka. Pohádky jsou pohádky, ve skutečnosti kočky v dospělosti mléko nejsou schopny strávit a zaděláte jim jen na břichabol.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat