S koncem léta péče o trávník nekončí. Čtěte, co je třeba udělat před zimou

Jak se trávníku budete věnovat na podzim, takový jej na jaře najdete, lze s nadsázkou poznamenat. S odborníkem Radovanem Burešem jsme připravili několik rad, jimiž byste se měli při péči o trávník v tomto období řídit, aby byl podle vašich představ.

Sekat můžete méně často

„S koncem léta můžete mít mezi jednotlivým sečením delší intervaly. Trávník neroste již tak rychle a udržíte jej upravený i sekáním méně než jednou týdně. Poslední úprava vás čeká v listopadu, kdy se teploty začnou přibližovat k bodu mrazu,“ říká Radovan Bureš z Briggs & Stratton.

Provzdušněte trávník vertikutátorem

Půda potřebuje především dýchat. Pokud se z důvodu nadměrného stlačení a povrchu zplstnatělé trávy dusí, pak jí provzdušnění umožní právě vertikutace. Znakem nutnosti provzdušnění jsou krátké a tlusté travní kořínky. Pokud je najdete ve vyrýpnutém vzorku půdy, znamená to, že se trávě dobře nedaří právě kvůli nadměrnému stlačení a je třeba půdu provzdušnit.

„Vertikutaci nejlépe provádíme za pomoci vertikutátoru. Na menší plochu budou stačit vertikutační hrábě, na větší se hodí travní fréza,“ radí Radovan Bureš. „Ta zároveň zvládá hlubší provzdušnění než několik centimetrů. Motorový vertikutátor přesekává rotujícími noži travní výběžky a podpoří tvorbu nových výhonků,“ doplňuje. Půda se tak konečně nadechne a brzy poznáte, jak jí to udělá dobře. Trávník vertikutujte nejlépe dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Podpořte výživu hnojivem

Sekáním odebíráme trávě prvky, které potřebuje. Hnojení pomůže trávě ke zdravému vývinu i k obraně proti plevelům. Hnojit můžete průmyslovými hnojivy ve formě granulí, prášku nebo postřiku. Vždy podle návodu, aby nedošlo k poškození trávníku. Provzdušňování je dobrou příležitostí, kdy přidat vhodné hnojivo, které napomůže zacelení trávníku. Ve specializovaném obchodě se poohlédněte po „podzimním“ hnojivu s vyšším množstvím draslíku, které trávníku dodá živiny a zároveň jej připraví na zimu. Před zimou je pro trávník prospěšné rozprostřít po celé ploše vrstvičku kompostu, který dodá přesně ty prvky, které postrádá.

Úklid listí

Stojíte před zásadní otázkou: hrabat či nehrabat? Shrabáváme-li spadané listí, pak odstraňujeme, dle převládajícího názoru bariéru přístupu vzduchu. Pokud listí neshrabeme, pak slehne, začne tlít a pod touto tmavou neprodyšnou vrstvou by se mohla začít tvořit plíseň. Pokud chcete listí odstraňovat a neradi hrabete listí, obstarejte si elektrický foukač nebo vysavač listí, který vám práci výrazně usnadní.

Podle pojetí bezúdržbové zahrady se listí hrabat nemá, protože je to výborný mulč a ušetří vám zalévaní. Zlepšuje život v půdě pod ním, rozkládá se na živiny, které hnojí strom a vytváří novou půdu. A na podzim se v něm v neposlední řadě krásně brouzdá, což jistě potvrdí každý.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat