Zbavte se nežádoucí trávy bez chemie

Jste proti herbicidům, ale už nevíte, jak se zbavit travního plevele? Jděte na to jinak a bez chemie. Vodou, nebo octem!

Postřiky proti plevelům, které se používají k likvidaci nežádoucích porostů, například plevelů nebo invazních rostlin, jsou sice běžně dostupné, nicméně o jejich šetrnosti vůči životnímu prostředí se vedou dlouhé debaty. Máte-li vůči nim averzi, věřte, že jsou i jiné možnosti. Vlastně ke zkrocení trávy nepotřebujete žádné speciální nářadí ani investice. Vystačíte si s předměty pro domácnost, houževnatostí a nějakým tím volným časem.

Sluneční energie

Hlavní trik spočítá v síle slunce. Vysoká teplota totiž kořeny doslova „uvaří“. Můžete použít staré okno nebo černý plast, které účinky slunečního svitu znásobí. (Z toho vyplývá, že optimálním časem pro solarizaci je léto, tedy období, kdy je slunce nejžhavější.) Trávu posekejte na krátkou délku a poté ji zakryjte plastem nebo sklem – kdykoli to půjde. No a vyčkávejte. Úplná likvidace kořenů může trvat několik týdnů až měsíce. Až se tak stane, sejměte krytinu a odstraňte odumřelé drny.

Horká voda a ocet

Je-li na vás „sluneční způsob“ příliš zdlouhavý, pomůže i obyčejná horká voda, zvlášť když travnatá plocha není příliš rozsáhlá. Jednoduše ohřejte vodu v hrnci nebo v rychlovarné konvici a nalijte ji co nejblíže ke kořenům trávy. Ty nejprve zhnědnou, ale ještě stále zůstanou životaschopné, proto je postup nutné co pár dní opakovat, dokud nebudete s výsledkem spokojení. Plevele na chodníčku i v zahradě se ale zbavíte i díky octu.

Přelijte ho do lahve s rozprašovačem a aplikujte na potřebná místa. Budete-li chtít proces urychlit, nepoužívejte obyčejný kuchyňský ocet, ale obstarejte si ten silnější, vysoce koncentrovaný 20 % bio lihový, jež se hodí k ředění.

Funguje i přidušení

Pokud sníte o krásném záhonku ve vyhrazeném prostoru, plochu posekejte, přikryjte kartonem nebo několika vrstvami novin a zasypejte štěrkovým mulčem a kompostem. V průběhu času vrstva papíru trávu udusí, zatímco mulčování a kompost jí pomohou při rozkladu živin. Postaráte se tak o dokonalou přípravu pozemku, jež se stane vhodným kandidátem pro novou výsadbu.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat