Jak vybrat bytový textil a na co si dát pozor

03.06.2021 | Bydlení a design

Perfektní výběr polštářů, přikrývek a přehozů dokáže v jakémkoli domě či bytě vykouzlit vždy tu správnou atmosféru. Jak je však vybírat, aby byl výsledný dojem opravdu působivý? Jak s nimi jednoduše, ale efektně diverzifikovat interiér a jak je přizpůsobit ročnímu období? Nechte se inspirovat.

Klidně spolu kombinujte matný domácí textil s lesklým, laďte k sobě zdánlivě neslučitelné vzory a kombinujte horizontální prvky s těmi vertikálními. A zaměřte se i na zajímavé detaily. Zkrátka a dobře – bavte se! K tomu je totiž textil jako stvořený.

Vezměte v úvahu aktuální sezonu

Nezáleží na tom, jestli si chcete koupit nové polštářky, potahy na židle nebo třeba přehozy na postel. Vždy vezměte v úvahu aktuální roční období. Jedině tak se budete doma cítit pohodlně a komfortně v jakémkoli období roku.

Textilní doplňky pro jarní a letní měsíce

Celý princip je naštěstí velmi jednoduchý – v létě ozdobte svůj byt hladkými, chladivými materiály, jako je kupříkladu luxusní hedvábí nebo satén. Vypadají, jako kdyby je políbila voda, a pokud je navíc pořídíte ve studených barvách, pomohou vám interiér také alespoň trochu ochladit.

Skvělá je v tomto ohledu také splývavá viskóza, jež je díky svým vlastnostem pro tuto roli přímo ideální. Pokud ovšem chcete svůj interiér nejenom ochladit, ale také do něj vnést trochu báječně idylické letní atmosféry, pak se zaměřte na přírodní látky. Aktuálně je v módě např. len, který se uplatní ve formě záclon nebo přehozu. Ale pozor, počítejte s tím, že se mačká trochu víc a bude ho tedy třeba vyžehlit.

Co vybrat ve chvíli, kdy se blíží chladné dny?

A co zimní měsíce? V nich chtějte  látky s jinou texturou. S takovou, která obývací pokoj nebo třeba halu vizuálně i prakticky příjemně zahřeje. Skvělý je třeba mikroplyš nebo fleece a samozřejmě i přívětivý velur.

Náš tip: Nezapomeňte ani na univerzální materiály, vhodné pro  každé roční období. Jde o bavlnu, bambus, damašek apod. A ve hře je i hedvábí. Věděli jste například, že povlečení z pravého bavlněného hedvábí v létě chladí a v zimě hřeje? A to platí pro jakoukoli textilii, kterou si pořídíte. Jde sice o investici poněkud dražší, ale její výhody jistě brzy doceníte.

Jak bez přešlapů kombinovat barvy všech textilií

A jak si poradit s celkovým pojetím textilií v bytě? Pamatujte si, že přírodní barvy jsou vždy tím nejlepším základem. Nejhojněji by tak měly být v místnostech zastoupeny bílé, béžové a další neutrální tóny. Jakmile budete mít tento spolehlivý základ, bude obměna interiéru za pomoci výrazně barevných doplňků absolutní hračkou.

Při samotném nákupu pak jednoduše přizpůsobte barvu a vzory pořizovaného textilu již přítomným prvkům vašeho bydlení. Příkladů je mnoho, můžete například sladit nově pořizované polštáře s oblíbeným obrazem na stěně v obývacím pokoji nebo vyberte závěsy v barvě koberce. A nemusíte se vždy soustředit na jednotný odstín – naopak. Menší variabilita udělá z vašeho domu ještě zajímavější místo, však uvidíte.

Jestliže vašemu obývacímu pokoji nebo ložnici dominují dvě barvy, pak pořizované doplňky volte tak, aby v sobě zahrnovaly obě tyto barvy. Takto skvěle upevníte jedinečnou atmosféru každé místnosti a vyhnete se tomu, že by vaše bydlení působilo přeplácaně.

Náš tip: Pokud se vám textilii v žádané barvě sehnat nepodaří, pomozte si nejrůznějšími dekoracemi, jež pomohou barvám vrátit rovnováhu. Moderní umění má naštěstí mnoho podob  i barev, takže vám snadno vytáhne onen příslovečný trn z paty.

Kombinace barev a vzorů na bytovém textilu je zkrátka skvělá zábava! A aby nebolela ani vaši peněženku, využijte při nákupu výhodné slevové kódy, které najdete třeba na internetu. Jednoznačně se vyplatí.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat