Čištění octem bez zbytečných rizik

Má antibakteriální vlastnosti a je netoxický. Ocet má doma úplně každý. Je ale při úklidu bezpečný? S něčím ho radši vůbec nemíchejte a smartphonům se vyhněte obloukem!

Ocet je středně kyselý, což z něj dělá vynikající víceúčelový čistič pro úklid domácnosti. Lze ho použít prakticky k čemukoli, hodí se pro uvolňování ucpaných odtoků, odstraňování skvrn a nálepek, funguje jako dezinfekce. Ocet se uplatňuje ředěný i neředěný, sám a v kombinaci s jinými šikovnými pomůckami, kupříkladu jedlou sodou. I když je multifunkčním nástrojem, neznamená to, že nemůže napáchat škody. Některé povrchy jím neotírejte. A taky ho nemíchejte s nesprávnými prostředky!

Kombinace octa a bělidla

Nikdy nedávejte dohromady bělidlo a ocet! Jakmile tyhle dvě položky spárujete, může vzniknout plynný chlor, který je extrémně toxický. To znamená, že pokud směs používáte v prádelně, k čistění koupelny, umyvadel nebo toalet, šíříte toxické výpary téměř po celém bytě.

Železo (a žehličky)

Pokud jste hledali na internetu, jak vyčistit svoji žehličku od vodního kamene a připálenin, určitě jste našli trik s octem. Někde se objevují rady nalít ho do vodovodního potrubí žehličky, což je velmi rizikové. Přístroj můžete poškodit. Bezpečné čištění žehličky octem probíhá tak, že rozehřátou žehličkou žehlíte hadřík namočený v octu. Souběžně s tím si dáváte pozor, aby se ocet nedostal dovnitř žehličky například napařovacími otvory.

Počítačové monitory nebo obrazovky smartphonů

Na obrazovkách počítačů a chytrých telefonech ulpívá hodně bakterií a nečistot. Nezbavujte se jich octem.  Právě on zničí ochranný povlak, který je na těchto displejích. Místo něj použijte hadřík z mikrovlákna nebo dezinfekční gel s alkoholem.

Voskovaný nábytek

Jakkoli neškodně se ocet tváří, stojí i za tím, že narušuje strukturu voskovaného nábytku. Pokud se ho rozhodnete přece jen použít, dost zariskujete. Z voskovaného povrchu vám skvrny pomůže odstranit obyčejná mýdlová voda. V případě ostatního dřeva vždy vybírejte ocet bez zbarvení.

Smíchejte jeden šálek vody se dvěma lžícemi octa a roztok nalijte do vhodné nádobky. Vzniklým čistidlem navlhčete čistý hadřík, důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu a nábytek otírejte podle potřeby. Ocet se dá nahradit citronovou šťávou. Při následné péči o dřevěné povrchy jsou pak velmi vhodné rostlinné oleje, které zajišťují ochranu a konzervaci dřeva. Řeč je třeba o oleji olivovém.

Zdroje: amazingmaids.com, dontmesswithmama.com






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat