Praní látkových kuchyňských utěrek

Používáte jednu utěrku na všechno? V případě potřeby si s ní sušíte ruce, otíráte pracovní plochy a leštíte nádobí. Tak jistě, je to běžná praxe. Jak to ale máte s jejím praním?

Látkové kuchyňské utěrky jsou nepostradatelným, ale i značně rizikovým domácím vybavením. Perete je až ve chvíli, kdy je „zdobí“ viditelné skvrny od všeho možného? To není úplně ta nejlepší strategie. Tedy alespoň s ohledem na vaše zdraví.

Měkký hotel pro breberky

Nejsou to jen pěnové houbičky, které poskytují pohodlné útočiště choroboplodným zárodkům. I ten nevinně se tvářící kousek tkaniny v sobě ukrývá neuvěřitelné množství bakterií (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4249026/), které vám i ostatním členům rodiny mohou přivodit nejrůznější onemocnění (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273332/). Takový je názor odborníků (https://newscenter.lbl.gov/2013/07/23/kitchens-can-produce-hazardous-levels-of-indoor-pollutants/), kteří se domnívají, že kuchyně patří k nejvíce znečištěným a kontaminovaným místnostem v celém domě. Příliš tomu nevěříte? Poněkud jasnější obrázek o celé situaci vám možná poskytnou následující řádky.

Hadřík, co vážně není sterilní

Na to, co všechno v takové utěrce pobývá, se nedávno zaměřili experti z Mauricijské univerzity. Posbírali pár vzorků a dali se do zkoumání. Nic hezkého to ale nebylo. Převážná většina z nich byla pozitivní na přítomnost patogenů, jež způsobují otravy (https://www.eurekalert.org/news-releases/568209). Výzkumníky překvapila i skutečnost, že 37 procent testovaných tkanin obsahuje koliformní bakterie, které se přirozeně vyskytují v lidských střevech a výkalech. A to jako vážně!

„Bakteriální složení utěrek hodně ovlivňují i hygienické postupy v kuchyni. Zpravidla nejhůře jsou na tom ty víceúčelové, které lidé využívají k utírání nádobí, čištění ploch, sušení rukou i držení horkého nádobí. Zvýšený počet bakterií jsme taktéž zaznamenali na utěrkách rodin, které mají děti a stravují se nevegetariánskými potravinami,“ popisuje autorka mauricijského výzkumu, kterou je uznávaná mikrobioložka Susheela D. Biranjia-Hurdoyal (https://healthdocbox.com/Cold_and_Flu/107595293-Research-article-factors-affecting-microbial-load-and-profile-of-potential-pathogens-and-food-spoilage-bacteria-from-household-kitchen-tables.html). Vážně si něčím takovým chcete otírat sporák? Jmenovaná specialistka radí prát tyto pomůcky alespoň dvakrát týdně, a to na vysoké teploty.

Zdroje: parkview.com, healthline.com, eurekalert.org/news-releases/568209







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat