Praní látkových kuchyňských utěrek

Používáte jednu utěrku na všechno? V případě potřeby si s ní sušíte ruce, otíráte pracovní plochy a leštíte nádobí. Tak jistě, je to běžná praxe. Jak to ale máte s jejím praním?

Látkové kuchyňské utěrky jsou nepostradatelným, ale i značně rizikovým domácím vybavením. Perete je až ve chvíli, kdy je „zdobí“ viditelné skvrny od všeho možného? To není úplně ta nejlepší strategie. Tedy alespoň s ohledem na vaše zdraví.

Měkký hotel pro breberky

Nejsou to jen pěnové houbičky, které poskytují pohodlné útočiště choroboplodným zárodkům. I ten nevinně se tvářící kousek tkaniny v sobě ukrývá neuvěřitelné množství bakterií (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4249026/), které vám i ostatním členům rodiny mohou přivodit nejrůznější onemocnění (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273332/). Takový je názor odborníků (https://newscenter.lbl.gov/2013/07/23/kitchens-can-produce-hazardous-levels-of-indoor-pollutants/), kteří se domnívají, že kuchyně patří k nejvíce znečištěným a kontaminovaným místnostem v celém domě. Příliš tomu nevěříte? Poněkud jasnější obrázek o celé situaci vám možná poskytnou následující řádky.

Hadřík, co vážně není sterilní

Na to, co všechno v takové utěrce pobývá, se nedávno zaměřili experti z Mauricijské univerzity. Posbírali pár vzorků a dali se do zkoumání. Nic hezkého to ale nebylo. Převážná většina z nich byla pozitivní na přítomnost patogenů, jež způsobují otravy (https://www.eurekalert.org/news-releases/568209). Výzkumníky překvapila i skutečnost, že 37 procent testovaných tkanin obsahuje koliformní bakterie, které se přirozeně vyskytují v lidských střevech a výkalech. A to jako vážně!

„Bakteriální složení utěrek hodně ovlivňují i hygienické postupy v kuchyni. Zpravidla nejhůře jsou na tom ty víceúčelové, které lidé využívají k utírání nádobí, čištění ploch, sušení rukou i držení horkého nádobí. Zvýšený počet bakterií jsme taktéž zaznamenali na utěrkách rodin, které mají děti a stravují se nevegetariánskými potravinami,“ popisuje autorka mauricijského výzkumu, kterou je uznávaná mikrobioložka Susheela D. Biranjia-Hurdoyal (https://healthdocbox.com/Cold_and_Flu/107595293-Research-article-factors-affecting-microbial-load-and-profile-of-potential-pathogens-and-food-spoilage-bacteria-from-household-kitchen-tables.html). Vážně si něčím takovým chcete otírat sporák? Jmenovaná specialistka radí prát tyto pomůcky alespoň dvakrát týdně, a to na vysoké teploty.

Zdroje: parkview.com, healthline.com, eurekalert.org/news-releases/568209







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berani, týden 34 roku 2025 pro vás přináší zajímavou směsici energií. Na začátku týdne se můžete cítit trochu neklidní, možná až přepracovaní, jak se budou úkoly hromadit. Je důležité si zachovat klid a najít si čas na relaxaci, ať už ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:48
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:30
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat