Praní látkových kuchyňských utěrek

Používáte jednu utěrku na všechno? V případě potřeby si s ní sušíte ruce, otíráte pracovní plochy a leštíte nádobí. Tak jistě, je to běžná praxe. Jak to ale máte s jejím praním?

Látkové kuchyňské utěrky jsou nepostradatelným, ale i značně rizikovým domácím vybavením. Perete je až ve chvíli, kdy je „zdobí“ viditelné skvrny od všeho možného? To není úplně ta nejlepší strategie. Tedy alespoň s ohledem na vaše zdraví.

Měkký hotel pro breberky

Nejsou to jen pěnové houbičky, které poskytují pohodlné útočiště choroboplodným zárodkům. I ten nevinně se tvářící kousek tkaniny v sobě ukrývá neuvěřitelné množství bakterií (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4249026/), které vám i ostatním členům rodiny mohou přivodit nejrůznější onemocnění (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273332/). Takový je názor odborníků (https://newscenter.lbl.gov/2013/07/23/kitchens-can-produce-hazardous-levels-of-indoor-pollutants/), kteří se domnívají, že kuchyně patří k nejvíce znečištěným a kontaminovaným místnostem v celém domě. Příliš tomu nevěříte? Poněkud jasnější obrázek o celé situaci vám možná poskytnou následující řádky.

Hadřík, co vážně není sterilní

Na to, co všechno v takové utěrce pobývá, se nedávno zaměřili experti z Mauricijské univerzity. Posbírali pár vzorků a dali se do zkoumání. Nic hezkého to ale nebylo. Převážná většina z nich byla pozitivní na přítomnost patogenů, jež způsobují otravy (https://www.eurekalert.org/news-releases/568209). Výzkumníky překvapila i skutečnost, že 37 procent testovaných tkanin obsahuje koliformní bakterie, které se přirozeně vyskytují v lidských střevech a výkalech. A to jako vážně!

„Bakteriální složení utěrek hodně ovlivňují i hygienické postupy v kuchyni. Zpravidla nejhůře jsou na tom ty víceúčelové, které lidé využívají k utírání nádobí, čištění ploch, sušení rukou i držení horkého nádobí. Zvýšený počet bakterií jsme taktéž zaznamenali na utěrkách rodin, které mají děti a stravují se nevegetariánskými potravinami,“ popisuje autorka mauricijského výzkumu, kterou je uznávaná mikrobioložka Susheela D. Biranjia-Hurdoyal (https://healthdocbox.com/Cold_and_Flu/107595293-Research-article-factors-affecting-microbial-load-and-profile-of-potential-pathogens-and-food-spoilage-bacteria-from-household-kitchen-tables.html). Vážně si něčím takovým chcete otírat sporák? Jmenovaná specialistka radí prát tyto pomůcky alespoň dvakrát týdně, a to na vysoké teploty.

Zdroje: parkview.com, healthline.com, eurekalert.org/news-releases/568209







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat